joi, septembrie 19, 2024
AcasăInternaționalExplozia de pagere în Liban. Cine a pus totul la cale și...

Explozia de pagere în Liban. Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, potrivit CNN.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană, notează News.ro.

Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah, potrivit unor oficiali americani şi alţi oficiali informaţi cu privire la operaţiune, conform The New York Times.

Explozibilii au fost puși lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, conform publicației americane. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marţi după-amiază, omorând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 2.800 – dintre care cel puţin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Hezbollah şi guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat acuzațiile.

„O escaladare extrem de îngrijorătoare”

Exploziile pagerului din Liban „marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.

Într-o declaraţie a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane şi a rănit alte mii.

„În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, ea reaminteşte tuturor actorilor interesaţi că civilii nu sunt o ţintă şi trebuie să fie protejaţi în orice moment. Chiar şi o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declaraţie.

De asemenea, ea a îndemnat „toţi actorii implicaţi să se abţină de la orice acţiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanşa o conflagraţie mai amplă pe care nimeni nu şi-o poate permite”.

Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilităţii în regiune.

„Miza este prea mare pentru a face ceva mai puţin”, se arată în declaraţie.

De ce foloseşte Hezbollah pagere

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

„Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi închideţi-l”, a spus el într-un discurs din februarie.

„Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”, a adăugat el.

„Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. şi ale soţiei şi copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

Unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii

Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii.

Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Reţelele de pager – depăşite de zeci de ani pentru majoritatea oamenilor din Liban – ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, va fi zdruncinat grupul susţinut de Iran.

În încercarea sa de a scăpa de radarul Israelului, abordarea sa de a reveni la elementele de bază pare să se fi întors împotriva sa într-un mod la care s-ar fi aşteptat mai puţin.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
20.6 °
20.5 °
38 %
2.2kmh
100 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...