luni, martie 31, 2025
AcasăInternaționalRusia trimite forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Rusia trimite forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Ofensiva fără precedent lansată de Ucraina pe teritoriul Rusiei a determinat Moscova să trimită forţe suplimentare în regiunea Belgorod.

Rusia a anunţat joi că va trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, în cea de-a noua zi a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent în regiunea vecină Kursk, informează AFP.

În timpul unei reuniuni consacrate securităţii regiunilor frontaliere, ministrul rus al apărării Andrei Belousov a informat despre “alocarea de forţe şi mijloace suplimentare” în regiunea Belgorod. “Reuniunea (…) a permis discutarea unor măsuri suplimentare menite să garanteze integritatea şi inviolabilitatea teritoriului, precum şi apărarea populaţiei şi a infrastructurilor în regiunea Belgorod împotriva atacurilor formaţiunilor militare” ale armatei ucrainene, a anunţat ministrul rus pe Telegram.

În aceeaşi zi, pentru prima dată de la declanşarea pe 6 august a ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, armata rusă a afirmat că a recucerit satul Krupeţ.

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că armata sa controlează 74 de localităţi şi 1.000 de kilometri pătraţi în această regiune frontalieră rusă.

În regiunea Doneţk, pe frontul de est din Ucraina unde cea mai mare parte a luptelor continuă să se deruleze, ministerul rus a revendicat joi capturarea unui sat, Ivanivka, situat la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic.

Potrivit Kievului, incursiunea ucraineană în curs în Rusia, cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe teritoriul rus după Al Doilea Război Mondial, vizează între altele să forţeze Rusia să îşi deplaseze trupele din estul Ucrainei.

Însă atacurile ruse din regiunea Doneţk – unul dintre marile obiective ale preşedintelui rus Vladimir Putin – pe frontul de est nu slăbesc în intensitate, după cum recunoaşte chiar Kievul.

 

Rusia va evacua alte mii de persoane din regiunea Kursk

 

Autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră, relatează Reuters.

Districtul se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, iar Smirnov a declarat pe Telegram că poliţia şi alte organisme de stat vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unul până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au alungat forţele Moscovei din oraşul de frontieră Sudja. Oficialii ruşi au declarat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma incursiunii ucrainene.

 

ONU cere Moscovei acces în regiunile afectate de războiul din Ucraina

 

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HDCH) a cerut Rusiei să-i dea acces în regiuni ruse afectate de conflict, inclusiv în Kursk, teatrul de săptămâna trecută al unei ofensive-surpriză a Kievului, relatează AFP.

„Biroul ONU al Drepturilor Omului a trimis o cerere autorităţilor ruse pentru a facilita accesul Biroului în zone ale Federaţiei ruse atinse de ostilităţi, inclusiv regiunile Belgorod, Briansk şi Kursk, în cadrul mandatului nostru de supraveghere şi evaluare a drepturilor omului”, anunţă o purtătoare de cuvânt, Liz Throssell. Ea precizează că această cerere a fost trimisă miercuri.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a trimis deja în  mai multe rânduri cereri de acces în teritorii ucrainene controlate de Rusia şi pe teritoriul rus.

În general, ”cerem întotdeauna acces”, i-a răspuns altă purtătoare de vuvânt a Înaltului Comisariat ONU, Ravina Shamdasani, unui jurnalist rus care a întrebat-o despre acest lucru marţi, într-o conferinţă de presă regulată a ONU.

”Pot să spun că pentru ni, în orice situaţie de criză, în fapt, aşa cum a spus Înaltul Comisar, trebuie să avem o prezenţă globală. Dar mai ales atunci când este vorba despre situaţii de criză, cu acces, suntem în măsură să facem mult mai mult decât putem face de la distanţă”, a adăugat ea.

Războiul din Ucraina face ravagii de la 24 februarie 2022, când a început invazia rusă. La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiunea Kursk şi au luat trupele ruse pe nepregătite în cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Ministrul ucrainean de Interne Igor Klîmenko a anunţat că Ucraina vrea să creeze ”o zonă-tampon” în regiunea Kursk, pentru a-şi proteja populaţia de la frontieră de bombardamente ruse.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.6 °
75 %
1.8kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
8 °
vin
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...