luni, septembrie 16, 2024
AcasăInternaționalPolonia invită Ungaria afară din UE şi din NATO

Polonia invită Ungaria afară din UE şi din NATO

Varşovia transmite Ungariei să părăsească UE și NATO și să facă alianță cu Putin, după discursul de la Băile Tușnad.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Polonia a reacţionat vehement la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tuşnad, sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO.

După discursul lui Viktor Orban rostit sâmbătă la Băile Tuşnad, în care la un moment dat acesta a făcut reproşuri Poloniei, au izbucnit tensiuni diplomatice între Budapesta şi Varşovia. Viktor Orban a criticat ambiţiile geopolitice ale Poloniei şi a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Premierul ungar a criticat politicile greşite – în opinia sa – ale UE şi ale Occidentului în ansamblu. Pe de altă parte, şeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump şi a apărat Rusia.

De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa, prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configuraţii: Londra, Varşovia, Kiev, statele baltice şi Scandinavia. În acest fel, Grupul de la Vişegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoaşterea unei Germanii şi a unei Rusii puternice şi să formeze o a treia forţă importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societăţii internaţionale – atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO”, a subliniat duminică ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski. De asemenea, diplomatul polonez a subliniat că discursul lui Orban a fost comentat duminică foarte negativ şi de ambasadorul SUA la Budapesta.

„Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât şi asupra SUA, asupra Uniunii Europene şi asupra NATO”, a subliniat Bartoszewski.

„Nu prea înţeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizaţii care îi displac atât de mult şi care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poţi retrage oricând. Este cu siguranţă o politică antieuropeană, antiucraineană şi antipoloneză în acest moment”, a punctat ministrul adjunct de externe de la Varşovia.

El a reamintit că Orban blochează în prezent 2 miliarde de zloţi (cca. 468 de milioane de euro) care sunt datoraţi Poloniei de către UE drept rambursare pentru echipamentul militar pe care Polonia l-a dat Ucrainei.

Replica Budapestei

Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijarto, nu a întârziat să-i dea replica. Într-o postare pe Facebook el a reluat acuzaţia premierului Orban că Polonia dă dovadă de ipocrizie, pentru că în timp ce acuză Ungaria că importă petrol din Rusia, ea însăşi face acelaşi lucru. „Secretarul de stat polonez pentru afaceri externe a reacţionat dur la discursul de ieri de la Tuşnad… Reacţia dovedeşte adevărul zicalei maghiare: adevărul doare”.

„Mult timp am tolerat provocările şi ipocrizia actualului guvern polonez, cu intenţia de a păstra frăţia polono-ungară, dar acum s-a umplut paharul”, a scris Szijjarto.

„Actualul guvern polonez ne critică şi ne acuză că importăm petrol din Rusia, care este esenţial pentru funcţionarea ţării, dar dacă ne uităm cu atenţie pe lista de clienţi a uneia dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, găsim polonezi pe ea”, a subliniat Szijjarto.

În prezent, Ungaria şi Slovacia sunt revoltate şi caută medierea Uniunii Europene sau arbitraj internaţional din cauză că nu mai pot importa petrol de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, deoarece Kievul a pus Lukoil pe lista sa de sancţiuni.

Ciolacu: „A spus ceva de România? Nu e treaba mea!”

În acest tablou, notă discordantă face, ca de obicei, premierul român Marcel Ciolacu. Acesta a spus că „e treaba acestuia“ și „nu e treaba mea“ ce a declarat Viktor Orban la Tușnad, deși localitatea e pe teritoriul României. În stilul deja cunoscut, premierul PSD a declarat: „Treaba dânsului! A spus ceva de România? Voiați să-i interzic să vină pe teritoriul României? Același lucru mi se pare că l-a spus și de la Bruxelles și de la Budapesta! Nu e treaba mea! Eu am vorbit lucruri concrete în ceea ce privește relația economic și am văzut că s-a raportat la relații economice”.

Și ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, s-a arătat foarte iritat de afirmațiile lui Orban, scriind pe X (fostul Twitter) că acest discurs „riscă să schimbe relația Ungariei cu America“.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
15.5 °
92 %
3.3kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
18 °
joi
20 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...