spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeInternaționalRusia își acuză propriii fizicieni de trădare

Rusia își acuză propriii fizicieni de trădare

Kremlinul a intrat într-o manie a spionajului care îi trimite după gratii pe toţi fizicienii care lucrează la tehnologii care ajung să fie folosite în armată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Președintele rus Vladimir Putin se laudă frecvent că țara sa este lider mondial în dezvoltarea de arme hipersonice, care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Însă o serie de fizicieni ruși care lucrează la știința care stă la baza acestor arme au fost acuzați de trădare și încarcerați în ultimii ani, în ceea ce grupurile de apărare a drepturilor consideră a fi o represiune excesivă.

Cei mai mulți dintre cei arestați sunt în vârstă, iar trei dintre ei sunt acum morți. Unul dintre ei a fost luat de pe patul său de spital în stadii avansate de cancer și a murit la scurt timp după aceea, transmite BBC.

Un altul este Vladislav Galkin, un academician în vârstă de 68 de ani, a cărui casă din Tomsk, în sudul Rusiei, a fost percheziționată în aprilie 2023. Bărbați înarmați cu măști negre au sosit la ora 04:00, scormonind prin dulapuri și confiscând hârtii cu formule științifice pe ele, spune o rudă.

Soția domnului Galkin, Tatiana, spune că le-a spus nepoților lor – cărora le plăcea să joace șah cu el – că acesta se află într-o călătorie de afaceri. Ea spune că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, i-a interzis să vorbească despre cazul său.

Din 2015, au fost arestați 12 fizicieni, toți fiind asociați într-un fel sau altul cu tehnologia hipersonică sau cu instituții care lucrează la aceasta. Toți sunt acuzați de înaltă trădare, care poate include transmiterea de secrete de stat către țări străine. Procesele de trădare din Rusia se desfășoară cu ușile închise, așa că nu este clar de ce anume sunt acuzați.

Kremlinul a spus doar că „acuzațiile sunt grave” și că nu poate face alte comentarii, deoarece sunt implicate serviciile speciale. Dar colegii și avocații apărării spun că oamenii de știință nu au fost implicați în dezvoltarea de arme și că unele dintre cazuri se bazează pe faptul că aceștia au colaborat în mod deschis cu cercetători străini. Iar criticii sugerează că FSB vrea să creeze impresia că spionii străini urmăresc secrete de arme.

Hypersonic se referă la rachete care se pot deplasa la viteze extrem de mari și care își pot schimba direcția în timpul zborului, evitând apărarea aeriană.

Rusia afirmă că a folosit două tipuri în războiul său împotriva Ucrainei – Kinjal, lansată de pe un avion, și racheta de croazieră Zircon.

Cu toate acestea, Kievul afirmă că forțele sale au doborât unele rachete Kinjal, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitățile acestora. Pe măsură ce tehnologia a fost dezvoltată și desfășurată, arestările au continuat.

Cum au început arestările

Galkin, reţinut în aprilie 2023, a fost arestat preventiv în aceeași zi cu un alt om de știință, Valery Zvegintsev, cu care a fost coautor al mai multor lucrări. Agenția de știri de stat Tass a citat o sursă care a declarat că arestarea dlui Zvegintsev ar fi fost provocată de un articol publicat într-o revistă iraniană în 2021.Domnul Galkin și domnul Zvegintsev sunt amândoi menționați într-un articol despre mecanismele de admisie a aerului pentru avioanele de mare viteză publicat de această revistă. În vara anului 2022, FSB a arestat doi colegi de la același institut ca și dl Zvegintsev – directorul acestuia și fostul șef al unui laborator pentru lucrări privind aerodinamica la viteze mari.

Angajații de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) au scris o scrisoare deschisă în sprijinul celor trei colegi arestați.

Eliminată acum de pe site-ul internet al institutului, aceasta spunea că aceștia erau cunoscuți pentru „rezultate științifice strălucite” și că „au rămas întotdeauna fideli” intereselor țării lor.

În scrisoare se precizează că lucrările pe care aceștia le-au făcut publice au fost verificate în repetate rânduri de către comisia de experți a ITAM pentru a se verifica dacă nu existau informații cu caracter restrictiv, dar nu au fost găsite.

Colegii celor trei oameni de știință – Anatoly Maslov, Alexander Shiplyuk, Valery Zvegintsev – au scris o scrisoare deschisă în semn de protest față de detenția lor

Hipersonicul te trimite după gratii

„Hipersonicul este un subiect pentru care acum ești obligat să bagi oamenii în închisoare”, spune Evgheni Smirnov, avocat la First Division, o organizație rusă pentru drepturile omului și juridică.

Smirnov i-a apărat în instanță pe oamenii de știință și pe alte persoane acuzate de trădare înainte de a se muta din Rusia la Praga în 2021, temându-se de repercusiunile activității sale.

El spune că niciunul dintre cei doisprezece oameni de știință nu a avut legătură cu sectorul apărării, ci studiau chestiuni științifice precum modul în care se deformează metalele la viteze hipersonice sau efectele turbulențelor.

„Nu este vorba despre fabricarea unei rachete, ci despre studierea proceselor fizice”, spune el și subliniază că descoperirile ar putea fi folosite ulterior de dezvoltatorii de arme.

Arestările începuseră cu câțiva ani mai devreme cu Vladimir Lapygin. Acum în vârstă de 83 de ani, acesta a fost încarcerat în 2016, dar eliberat condiționat patru ani mai târziu.

El a lucrat timp de 46 de ani pentru principalul institut de cercetare al agenției spațiale ruse, TsNIIMash.

Lapygin a fost încarcerat în 2016 și eliberat în 2020 – el susține că nu a împărtășit niciodată informații clasificate. Lapygin a fost condamnat din cauza unui pachet software pentru calcule aerodinamice pe care l-a trimis unui contact chinez. El spune că a trimis o versiune demo ca parte a discuțiilor despre o eventuală vânzare a pachetului complet în numele institutului.

Dar el susține că versiunea pe care a împărtășit-o nu conținea nicio informație secretă, ci doar un exemplu care fusese „descris în mod repetat în publicații deschise”.

Lapygin a declarat pentru BBC că toți cei arestați aparent în legătură cu hipersonica „nu au avut nimic de-a face” cu dezvoltarea de arme.

Un alt om de știință reținut a fost Dmitry Kolker, specialist la Institutul de Fizică Laser, tot în Siberia, care a fost arestat în 2022 în timp ce se afla în spital cu cancer pancreatic avansat.

Familia sa a declarat că acuzațiile împotriva sa se bazau pe prelegeri pe care le-a ținut în China, dar că conținutul a fost aprobat de FSB și că un agent a călătorit cu el. Kolker a murit la două zile după arestarea sa, la vârsta de 54 de ani. „Există un conflict în cadrul sistemului”, spune un coleg al unuia dintre oamenii de știință arestați, care a dorit să rămână anonim.

„Nu înțelegem cum să continuăm să ne facem treaba”

Se așteaptă în continuare ca oamenii de știință să publice la nivel internațional și să colaboreze cu colegi străini, „între timp, FSB consideră că contactul cu oamenii de știință străini și scrierea pentru reviste străine reprezintă o trădare a Patriei”, spun ei.

Oamenii de știință de la ITAM au aceeași părere. „Pur și simplu nu înțelegem cum să continuăm să ne facem treaba”, se arată în scrisoarea lor deschisă. Ei avertizează că oamenilor de știință le este teamă să se angajeze în anumite domenii de cercetare, în timp ce tinerii angajați talentați părăsesc știința.

Scrisoarea a fost un exemplu rar de sprijin public. Celelalte institute în care lucrau oamenii de știință arestați nu au comentat. Alte cazuri sunt, de asemenea, considerate ca fiind legate de colaborarea internațională. O investigație asupra altor doi oameni de știință a fost legată de Hexafly, un proiect european de dezvoltare a unui avion civil hipersonic, potrivit avocatului Smirnov, care a lucrat la acest caz.

Grupurile pentru drepturile omului văd un tipar

Dl Smirnov spune că, în conversații private, ofițerii FSB i-au recunoscut că au fost deschise cazuri privind schimbul de secrete hipersonice „pentru a satisface dorințele celor de sus”.

El crede că FSB vrea să dea impresia că spionii vânează secrete ale rachetelor rusești „pentru a flata ego-ul” domnului Putin. Cazurile vin pe fondul unei creșteri mai ample a cazurilor de trădare.

Serghei Davidis, care conduce activitatea de susținere a prizonierilor politici ruși la centrul pentru drepturile omului Memorial, vorbește despre o „atmosferă de manie a spionajului și de izolaționism”, în special de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Vorbind din Lituania, unde organizația sa s-a mutat după ce a fost interzisă în Rusia, dl Davidis spune că el crede că FSB, dornic să demonstreze că are rezultate, „își construiește statisticile de raportare prin fabricarea de cazuri”.

Dar el crede că ar putea exista și alți factori în arestările oamenilor de știință, cum ar fi concurența pentru contracte de stat sau chiar un mesaj de nemulțumire al Kremlinului care vizează toți oamenii de știință implicați în domeniul hipersonicii.

Dl Smirnov spune că FSB oferă uneori sentințe mai blânde dacă suspecții mărturisesc și implică alte persoane. Potrivit văduvei sale, Olga, lui Kudryavtsev i s-a oferit o înțelegere prin care acesta își recunoștea vinovăția și arăta cu degetul spre altcineva. El a refuzat. A murit de cancer pulmonar în 2021, la vârsta de 77 de ani, înainte ca dosarul său să ajungă la proces.

Alexander Kuranov, condamnat pentru trădare în aprilie, fusese director al unui institut din Sankt Petersburg pentru sisteme hipersonice.

Generalul FSB în retragere Alexander Mikhailov spune că FSB „trebuie să asigure confidențialitatea” tehnologiei militare. Generalul Mikhailov spune că actualul val de cazuri de trădare este produsul extinderii libertăților și a democrației în anii 1990.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb in minutul 90+8 din lovitura libera si aduce o...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb in minutul 90+8 din lovitura libera si aduce o...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb in minutul 90+8 din lovitura libera si aduce o...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...