sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăInternaționalFostul şef al Armatei Republicii Moldova era informator al Rusiei

Fostul şef al Armatei Republicii Moldova era informator al Rusiei

Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, ar fi transmis ruşilor mai multe informaţii secrete.

Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, este informator al serviciilor de informații militare rusești (GRU), se arată într-o investigație „The Insider”. Publicația a obținut acces la corespondența de pe Telegram a lui Gorgan cu ofițerul recrutor din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov. Conform „The Insider”, Gorgan raporta regulat „curatorului” său din GRU despre situația transporturilor militare către Ucraina, inclusiv cele venite din România și a transmis de asemenea date despre vizitele la Chișinău ale reprezentanților ministerului ucrainean al Apărării, aflați în căutare de armament.

„Trebuie să închidem repede granița cu România! E o gaură mare acolo! O mulțime de transporturi de marfă vin de acolo în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, i-a transmis Igor Gorgan colonelului GRU Makarov într-un astfel de mesaj.

Igor Gorgan a fost șeful armatei Republicii Moldova până în septembrie 2021, când a fost destituit din funcție de președinta Maia Sandu. Ulterior, după ce guvernul de la Chișinău a expulzat în iulie 2023 mai mulți spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică, Gorgan și-a găsit un loc de muncă la biroul UNCHR de la Chișinău. Generalul Gorgan a început să comunice mai des cu colonelul GRU Alexei Makarov începând cu aprilie 2022, practic la două luni după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune! Trebuie să mergem la pescuit, ca să discutăm tot! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem treaba asta”, îi spunea fostul șef al Statului Major al armatei Chișinăului lui Makarov, într-un astfel de mesaj obținut de „Insider”.

Moscova cerea informaţii militare

Serviciile secrete de informații militare ale Moscovei s-au arătat în special interesate de ce fel de arme achiziționează Kievul de la guvernele țărilor vecine, inclusiv Republica Moldova și România. „Ukroboronexport-ul ucrainean (companie de armament a Kievului – n.r.) încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia, cu ajutorul «partenerilor») 6 avioane MiG-29, care se află la Mărculești. Insistă foarte tare. Avioanele lor sunt consemnate la sol. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite”, se arăta în comunicare. Într-un alt mesaj transmis colonelului GRU Makarov, Igor Gorgan a oferit detalii despre traseele trenurilor cu combustibil care plecau de pe teritoriul Moldovei spre Ucraina. „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei și anume din satul Etulia, cu destinația Reni, Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”. „Mulțumesc”, i-ar fi răspuns colonelul Makarov, după primirea acestei informații.

Ulterior, Gorgan i-a fi transmis lui Makarov că „ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de trei săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”. Deși lucrează acum la biroul de la Chișinău al agenției ONU pentru refugiați, generalul Igor Gorgan rămâne un informator important al serviciilor militare de informații ale Moscovei – GRU – și continuă să se folosească de vechile sale legături și contacte din cadrul ministerului moldovean al Apărării, se mai arată în investigația „The Insider”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
29.1 ° C
30.4 °
28.2 °
48 %
4.3kmh
42 %
sâm
28 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...