sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăInternaționalPremierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat (video)

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat (video)

Robert Fico a fost împușcat miercuri în Handlová, un oraș din centrul Slovaciei, la scurt timp după ce a ieșit de la o ședință de guvern pentru a saluta mulțimea aflată în fața clădirii, a anunțat Reuters care citează agenția de stat slovacă TASR. Rănile sale îi pun viața în pericol, au anunțat autoritățile slovace, motiv pentru care a fost transferat cu un elicopter la un spital din Banská Bystrica. Atacatorul, un bărbat de 71 de ani, a fost reținut.

Imagini cu momentul în care Robert Fico este transportat de la elicoper în spital:

Președinta Slovaciei: „Sunt șocată, cu toții suntem șocați”

Președinta Slovaciei susține o declarație de presă.

„Sunt șocată, cu toții suntem șocați de acest teribil atac asupra lui Robert Fico. S-a întâmplat ceva ce nu putem conștientiza și accepta. Un atac fizic asupra premierului nu este doar un atac asupra unei persoane, dar, de asemenea, un atac asupra democrației. Orice formă de violență este de neacceptat”, a declarat președinta Zuzana Caputova.

Premierul maghiar Viktor Orban, un apropiat al lui Robert Fico, și-a exprimat miercuri după-amiaza „șocul profund” față de tentativa de asasinare a acestuia, numeroși lideri europeni exprimând mesaje de solidaritate și încurajare, dar și „șoc” față de atac.

Au fost trase patru focuri de armă

Un martor a povestit pentru Aktuality.sk scenele care s-au derulat în Handlova. „Am auzit câteva focuri de armă, nu pot spune câte. Am fugit la geam și am văzut un om culcat la pământ înconjurat de polițiști. Ulterior, l-am văzut pe Robert Fico urcat într-un limuzină guvernamentală de către gărzile de corp”.

Apoi, poveștește martorul, ofițerii de securitate au cerut evacuarea tuturor celor prezenți în clădirea guvernamentală.

Patru focuri de armă au fost trase, iar unul dintre ele l-a lovit pe Robert Fico în abdoment, anunță Reuters care citează publicația slovacă TA3.

poziția din Slovacia a anulat toate evenimentele programate pentru astăzi. „Sunt șocat și revoltat de împușcarea premierului Robert Fico în Handlova. Condamnăm fără echivoc și în cei mai duri termeni orice violență”, a transmis Michael Simecka, liderului Partidului Progresist.

Cine este Robert Fico

Potrivit HotNews, Robert Fico s-a întors la șefia guvernului de la Bratislava în 2023, după ce partidul său populist, Smer, a câștigat alegerile legislative din octombrie și a format o coaliție cu gruparea Hlas, un partid social-democrat care se desprinsese anterior din Smer.

Scrutinul l-a adus pe Fico înapoi în centrul scenei politice, la aproximativ cinci ani după ce fusese forțat să plece din fruntea guvernului de furia populară, în urma indignării provocate de asasinarea reporterului de investigație Jan Kuciak, care ancheta corupția din partidul aflat la putere.

Fico a promis o redresare economică și mai multe cheltuieli sociale, dar și stoparea ajutorului pentru Ucraina, o decizie care s-a dovedit populară în Slovacia.

Primii pași făcuți de Fico după câștigarea alegerilor au stârnit îngrijorare la Bruxelles.

De la încercările de a controla televiziunea publică la eliminarea unui birou special al procurorului și la propagandă rusească, coaliția de guvernare din Slovacia pare să urmeze exemplul politicilor „iliberale” ale premierului maghiar Viktor Orban, au subliniat observatorii.

Michal Vašečka, analist politic la Bratislava Policy Institute, a explicat pentru HotNews că guvernul lui Fico pare determinat să construiască un stat oligarhic și să atace independența presei.

În aprilie, mâna guvernului a fost întărită de victoria obținută în alegerile prezidențiale de Peter Pellegrini, aliatul lui Fico și șeful partidului Hlas.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
29.1 ° C
30.4 °
28.2 °
48 %
4.3kmh
42 %
sâm
28 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...