Jurnaliștii de la Politico.eu relatează despre pericolele ce pot apărea după războiul din Ucraina datorită armamentului folosit în conflict.
Adoptarea timpurie a Ucrainei a dronelor înclină balanța împotriva unui inamic care duce un război convențional. Sergentul Yegor Firsov, comandant adjunct al unei unități de drone de lovitură a armatei ucrainene, comunică epuizat, prin mesaje vocale, cu ziariștii de la POLITICO, din Avdiivka, un oraș industrial aflat în centrul unor lupte intense de pe frontul estic. Trupele ruse atacă Avdiivka fără încetare de peste două săptămâni într-un efort de a încercui forțele ucrainene din zonă.
„Situația este foarte dificilă. Luptăm pentru înălțimile din jurul orașului”, spune Firsov. „Dacă inamicul controlează aceste înălțimi, atunci toată logistica și drumurile care duc către oraș vor fi sub controlul său. Acest lucru va face mult mai dificilă reaprovizionarea forțelor noastre.”
În fața unui inamic care dispune de număr superior de trupe și armament, apărătorii ucraineni rezistă cu ajutorul dronelor mici pilotate de operatori precum Firsov, care, cu doar câteva sute de dolari, pot livra o încărcătură explozivă capabilă să distrugă un tanc rusesc evaluat la peste 2 milioane de dolari.
Dronele FPV, cunoscute și sub denumirea de „first-person view”, utilizate în astfel de atacuri, sunt echipate cu o cameră la bord care permite operatorilor calificați, precum Firsov, să le dirijeze cu o precizie extraordinară către ținta lor.
Înainte de război, un adolescent putea spera să primească una cadou de Anul Nou. Acum sunt folosite ca arme rapide care pot schimba rezultatele bătăliei de pe câmpul de luptă. Alții observă și învață dintr-o tehnologie care oferă avantaje asimetrice în fața metodelor de război tradiționale.
„Este greu să-ți controlezi emoțiile atunci când un pilot de dronă lovește un tanc. Toată echipa și întregul pluton se bucură ca niște copii. Unitățile de infanterie se bucură în apropiere. Toată lumea strigă și se îmbrățișează. Chiar dacă nu-l cunosc pe tipul care le-a adus această fericire”, scries Firsov într-o postare pe Facebook.
O dronă FPV tipică cântărește până la un kilogram, are patru mici motoare, o baterie, o structură și o cameră conectată wireless la ochelarii purtați de pilotul care o operează de la distanță. Poate transporta până la 2,5 kilograme de exploziv și poate lovi o țintă cu o viteză de până la 150 de kilometri pe oră, explică Pavlo Tsybenko, directorul interimar al Academiei Militare Dronarium de lângă Kiev.
„Această dronă costă până la 400 de dolari și poate fi fabricată oriunde. Am făcut-o folosind microcipuri importate din China și piese pe care le-am cumpărat de pe AliExpress. Structura din fibră de carbon, am făcut-o noi înșine. Și, da, bateriile sunt de la Tesla. O mașină are cam 1.100 de baterii care pot fi folosite pentru a alimenta aceste mici aparate”, a declarat Tsybenko pentru POLITICO, arătând dronele FPV personalizate folosite de academie pentru a instrui viitorii piloți de drone.
„Este aproape imposibil să o dobori”, a spus el. „Doar o plasă poate ajuta. Și prezic că în curând va trebui să instalăm astfel de plase deasupra orașelor noastre, sau cel puțin deasupra clădirilor guvernamentale, în toată Europa.”
Tehnologie contagioasă
În ultima campanie din Azerbaidjan pentru recucerirea regiunii secesioniste Nagorno-Karabah de la separatiștii armeni, dronele comerciale au fost pentru prima dată transformate în arme. Utilizarea lor s-a extins rapid în războiul rus din Ucraina.
Militanții Hamas au folosit drone pentru a elimina apărarea de frontieră israeliană în recentul atac surpriză în care au ucis mai mult de 1.400 de persoane și au luat aproximativ 200 de ostatici. Pentru ucraineni, clipul video în care o dronă Hamas distruge un tanc de luptă israelian prin aruncarea unei grenade a fost un film pe care îl văzuseră deja.
Experții și oficialii ucraineni în domeniul dronelor sunt convinși că specialiștii ruși au instruit Hamas în arta războiului cu drone – cu toate că Moscova neagă acest lucru. „Doar noi și rușii știm cum să facem asta – și cu siguranță noi nu i-am învățat,” a declarat Andriy Cherniak, un reprezentant al Direcției de Informații Militare a Ucrainei.
Ruslan Belyaiev, șeful Academiei Militare Dronarium, împărtășește această opinie. El avertizează că alte grupuri militante vor învăța curând cum să folosească dronele FPV pentru a semăna teroare. „Nimeni nu este imun la astfel de atacuri,” a spus Belyaiev. „În teorie, un specialist cu nivelul meu de expertiză ar putea planifica și executa o operațiune pentru eliminarea conducătorilor din oricare stat european… Cutia Pandorei este deschisă.”
Antrenament secret
În timp ce militarii NATO ezită să utilizeze drone comerciale, în mare parte fabricate în China sau cu componente chinezești, unele democrații occidentale au arătat deja interes în a învăța din experiența Ucrainei. Mai mulți reprezentanți ai comunității de drone din Ucraina, cărora li s-a acordat anonimat din cauza sensibilității problemei, au declarat pentru POLITICO că forțele speciale și unitățile antiteroriste ale a două țări NATO învecinate cu Rusia au urmat cursuri susținute de operatori ucraineni de drone în ultimele șase luni.
Eforturile lor se concentrează asupra contracarării dronelor mici kamikaze și a dronelor comerciale care pot fi folosite cu succes pentru recunoaștere, corectarea tirului artileriei și transmiterea semnalelor video, a declarat o sursă implicată în instruire.
Un curs de bază pentru pilotul de drone durează cinci zile. Învățarea pilotajului unei drone kamikaze durează mai mult de 20 de zile, a spus Tsybenko.
Experiența de pe câmpul de luptă a determinat guvernul ucrainean să-și schimbe preferința de la dronele militare convenționale, care sunt aeronave cu aripi fixe miniaturale cu o rază suficient de mare pentru a lovi ținte în interiorul teritoriului rus. Eficiența dronelor FPV la distanțe mai scurte l-a determinat pe ministrul Apărării, Rustam Umerov, să simplifice aprobările pentru a putea fi desfășurate noi modele. „Dronele FPV sunt instrumente eficiente pentru distrugerea inamicului și protejarea țării noastre. Ministerul Apărării face tot posibilul pentru a crește numărul de drone”, a declarat Umerov.
Jucători de echipă
Fiecare pilot de dronă FPV lucrează în tandem cu unități de recunoaștere aeriană, care zboară cu o dronă DJI Mavic sau alt tip de dronă echipată cu transmițătoare video și audio. „O dronă FPV își pierde semnalul video în apropierea țintei. Prin urmare, cealaltă dronă ajută pilotul și unitățile de sprijin să înțeleagă dacă ținta a fost lovită cu adevărat”, a explicat Tsybenko.
Firsov a confirmat acest lucru printr-o postare pe Facebook de pe front. Ceea ce pare simplu într-un videoclip necesită, de fapt, o coordonare strânsă între zeci de persoane.
„Totul pare atât de simplu, pui ochelarii – și ‘Bam!’ ai distrus un tanc”, a spus Firsov. „În realitate, cercetașii aerieni petrec ore în căutarea țintelor. Un descifror analizează videoclipul și găsește ținte pe care inamicul le-a ascuns. Un navigator care este în apropiere ajută pilotul să urmeze ruta. Un inginer atașează explozibili, un specialist adaptează muniția convențională la drone și mulți, mulți alții.”
Majoritatea dronelor FPV sunt kamikaze. Și eficacitatea lor a schimbat regulile jocului. Rușii, care inițial au fost în urma Ucrainei în domeniul stăpânirii războiului cu drone, au învățat din greșeli. Acum aplică metodele ucrainene de război cu drone, însă la scară mai mare. Forțele rusești dispun acum de „nesfârșite” drone FPV pe care le folosesc pentru a viza chiar și soldați.
Rusia a lansat și propriile linii de producție și elaborează noi tactici pentru a desfășura drone în stoluri. „Un pilot militar începe și toți ceilalți vor repeta mișcarea. Un grup controlat de drone reprezintă o amenințare foarte mare pe câmpul de luptă”, a avertizat Tsybenko.
Factorul China
Cu toate acestea, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să producă singure drone pentru război. Acestea încă obțin părți cruciale din China – principalul producător de drone comerciale. Mai devreme în acest an, Ministerul Comerțului din China a impus restricții asupra exportului de drone atât către Ucraina, cât și către Rusia din „frica că ar fi utilizate în scopuri militare”.
Cu toate acestea, este posibil să se obțină componente și drone prin intermediul țărilor terțe. „Da, China poate să oprească sau să încetinească exportul de piese dacă vede ‘Ucraina’ în datele de export. Dar nu poate controla ce cumpărăm în Europa. Rusia are mai puține probleme și o graniță comună cu China, ceea ce face importul de drone mult mai ușor”, spune Tsybenko.
Cu Rusia aliată cu China, preferința militarelor ucrainene pentru tehnologia chineză stârnește preocupări printre partenerii occidentali ai Kievului. Se tem că Beijing ar putea furniza Moscovei date militare sensibile.
„Fiecare lacăt are cheia sa. Într-adevăr, dronele comerciale pe care le cumpărăm din magazine își sincronizează datele cu un server. Dar am învățat să creăm conturi de utilizator complet anonime. Chiar și drona crede că zboară undeva în Canada – și nu în Donbas,” a spus Tsybenko.
„Când am vorbit cu europenii, au fost uimiți de cât de ușor este să spargi și să anonimizezi dronele chineze. Este sigur să le folosim, am încercat să-i convingem pe partenerii noștri,” a adăugat Tsybenko, precizând că Ucraina nu avea luxul timpului de a dezvolta și certifica propriile drone.
„Dacă am fi așteptat, războiul s-ar fi încheiat până când acestea ar fi ajuns la noi.”
Articolul original îl găsiți aici.