Comisia Europeană îşi sporeşte eforturile în lupta cu dezinformarea, după ce tot mai multe conflicte armate sunt exacerbate de informaţiile false din online.
Bruxellesul a anunțat ieri că a deschis o anchetă asupra rețelelor de socializare Meta (Facebook, Instagram) și TikTok, cerând detalii despre măsurile pe care acestea le pun în aplicare pentru a preveni difuzarea de „informații false” și „conținuturi ilegale” în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, transmite agenția AFP.
Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a explicat că a trimis o cerere oficială de informații acestor două platforme, la o săptămână după ce a lansat o procedură similară împotriva X (fostul Twitter) în temeiul noii legislații europene privind serviciile digitale (DSA).
În data de 14 octombrie, serviciile Comisiei Europene au trimis în mod oficial platformei X o solicitare de informații în temeiul Digital Services Act (DSA). Această solicitare vine în urma indicațiilor primite de serviciile Comisiei cu privire la presupusa răspândire a conținutului ilegal și a dezinformării, în special răspândirea conținutului terorist și violent și a discursului instigator la ură. Solicitarea se referă și la respectarea altor prevederi ale DSA, arată un comunicat de presă publicat ieri.
În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o solicitare de informații.
DSA este o piatră de temelie a strategiei digitale a UE și stabilește un nou standard fără precedent pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce privește dezinformarea, conținutul ilegal, cum ar fi discursul ilegal instigator la ură și alte riscuri societale. Acesta include principii generale și garanții solide pentru libertatea de exprimare și drepturile altor utilizatori.
La 25 aprilie 2023, Comisia a desemnat 19 platforme online foarte mari (VLOP) și motoare de căutare online foarte mari (VLOSE) pe motiv că numărul lor de utilizatori depășește 45 de milioane, sau 10 % din populația UE. Aceste servicii trebuie să respecte setul complet de prevederi introduse de DSA de la sfârșitul lunii august 2023.
Parlamentul European condamnă atacul Hamas
Parlamentul European (PE) a condamnat ieri atacurile teroriste „josnice” comise de organizația teroristă Hamas împotriva Israelului, exprimându-și în același timp „profunda îngrijorare” cu privire la situația umanitară din Fâșia Gaza, se arată într-un comunicat PE.
„În rezoluția adoptată joi cu 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 abțineri, eurodeputații condamnă cu fermitate atacurile brutale, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a «elimina organizația teroristă Hamas»”, potrivit comunicatului.
De asemenea, europarlamentarii cer eliberarea „imediată” a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”.
„Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar”, precizează PE.
De asemenea, Parlamentul European subliniază, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune.
Prin urmare, eurodeputații solicită o „pauză umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o „încălcare gravă a dreptului internațional”.