Evgheni Prigojin ar fi murit într-un accident de avion în Rusia, potrivit informațiilor de ultimă oră. Patronul mercenarilor Wagner se afla pe lista de pasageri a unui avion în care se mai aflau alte nouă persoane. Nu există supraviețuitori.
Avionul zbura de la Moscova la Sankt Petersburg, avea la bord șapte pasageri și trei membri ai echipajului. Toate cele 10 persoane au murit. Anterior, un canal Telegram Grey Zone, legat de Wagner, a raportat că avionul a fost doborât de apărarea aeriană în regiunea Tver, la nord de Moscova.
Avionul a fost văzut într-o înregistrare video căzând de pe cer în districtul Bologovsky din regiunea Tver. Epava în flăcări a fost văzută ulterior pe un câmp. Agenția de știri Tass a declarat că avionul a luat foc la impactul cu solul, adăugând că patru cadavre au fost deja găsite. Avionul se afla în aer de mai puțin de o jumătate de oră, a precizat aceasta.
Rebeliune organizată de Prigojin în urma cu doua luni
Proprietarul armatei private Wagner a declanșat o rebeliune împotriva ministrului rus al Apărării. Acesta a devenit una dintre figurile marcante în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Criticile sale dure și fără precedent la adresa comandamentului militar de la Moscova l-au făcut să fie perceput ca o potențială amenințare chiar la adresa președintelui Vladimir Putin.
Grupul Wagner este renumit pentru cruzimea și practicile barbare folosite pe câmpul de luptă. Și-a demonstrat brutalitatea inclusiv în filmări ale unor presupuse execuții de dezertori de pe frontul din Ucraina. De altfel, Wagner a adoptat barosul ca simbol după ce, spun speculații cu care gruparea pare a se mândri, l-ar fi folosit pentru a executa, anul trecut, un astfel de dezertor.
Din închisoare la „bucătarul lui Putin”, via hot dog
Născut în 1961, în fostul Leningrad, acum Sankt Petersburg, Prigojin și-a petrecut nouă ani într-o închisoare sovietică, unde a ispășit o pedeapsă pentru jaf și fraudă.
Condamnarea o primise când de abia împlinise 20 de ani. Eliberarea din închisoare și căderea Uniunii Sovietice i-au permis să devină antreprenor.
A început cu cărucioare de vândut hot dogs în orașul său natal, mai târziu s-a hazardat în proiecte mai mari, între care un restaurant de lux în aceeași fostă capitală a Imperiului Țarist, devenită între timp centru al elitelor Rusiei postsovietice.
Este perioada în care și-a dezvoltat legături strânse cu spuma politicii locale, inclusiv cu viceprimarul de atunci Vladimir Putin.
Afacerile lui Prigojin s-au extins și mai mult după ce Putin a devenit președinte. Compania sa de catering Concord, fondată în anii ‘90, a primit contracte guvernamentale exclusive și profitabile pentru dineuri oficiale.
Între altele, i-a hrănit pe invitații de la ceremonia de învestire a lui Putin și a furnizat cina la una din vizitele președintelui american George W. Bush la St. Petersburg. Astfel și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin”.
Interferențe electorale și servicii militare murdare
Dar Prigojin nu și-a limitat ambițiile la industria de catering. Pe 14 februarie 2023, Prigojin a recunoscut că se află în spatele Agenției de Cercetare a Internetului, una dintre cunoscutele așa zise fabrici sau ferme de troli.
Potrivit FBI, agenția practica dezinformări pe scară largă. Una dintre cele mai ample a fost cea care a urmărit influențarea rezultatelor din alegerile prezidențiale desfășurate în 2016 în Statele Unite.