După ieșirea din acordul cerealelor din Marea Neagră și după ce a fost acuzat de către Kiev că blochează accesul navelor în porturile Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a profitat de summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg să anunțe că Rusia poate înlocui Ucraina în calitate de furnizor de cereale și a promis că va trimite gratuit în decurs de 3-4 luni cereale către 6 state africane, transmite The Guardian. Țările către care promite că va trimite cereale sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. Președintele Rusiei a mai precizat că va furniza gratuit cerealele acestor națiuni. Preşedintele rus Vladimir Putin, izolat pe scena internaţională din cauza invaziei Ucrainei, a primit ieri reprezentanţi din 49 de ţări africane, inclusiv 17 şefi de stat, pe a căror susţinere sau neutralitate contează, la Sankt Petersburg, la un summit Rusia-Africa, într-o încercare de a disipa îngrijorări după abandonarea Acordului de la Istanbul care permitea exportarea a zeci de milioane de tone de cereale ucrainene, relatează AFP.
Preşedinţia sud-africană a anunţat miercuri într-un comunicat că liderii africani urmează să discute cu Vladimir Putin despre măsuri menite să creeze „condiţii propice unei căi către pace între Rusia şi Ucraina”. Aceste discuții se vor purta azi, la un „dejun de lucru al lui Vladimir Putin cu şefii de stat africani”, a anunţat Kremlinul.
Potrivit consilierului său diplomatic, Iuri Uşakov, liderul de la Kremlin „va susţine un mare discurs” în care îşi va evoca viziunea relaţiilor ruso-africane şi „formarea unei noi ordini mondiale”.
Kremlinul exclude revenirea la acordul de la Marea Neagră
Rusia nu se va alătura din nou unui pact negociat de ONU, menit să prevină foametea în țările în curs de dezvoltare ca urmare a războiului purtat de Kremlin în Ucraina, a declarat ieri președintele Vladimir Putin, citat de Politico.
Vorbind la Forumul economic și umanitar Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Putin a declarat din nou că guvernul său va „refuza să extindă” acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis ca 32,9 milioane de tone de produse agricole să părăsească porturile blocate ale Ucrainei și să ajungă pe piața globală.
Putin, care a acuzat națiunile occidentale că au primit cea mai mare parte a livrărilor și că refuză să ridice sancțiunile impuse Rusiei, a insistat că Moscova se va îndrepta în schimb către „un sistem mai corect de distribuire a resurselor”.