Într-o decizie descrisă drept „istorică” de către ONG-uri, statul francez a fost condamnat, joi, la repararea în termen de un an a „prejudiciului ecologic” legat de utilizarea masivă a pesticidelor în agricultură, acuzată că a provocat prăbuşirea biodiversităţii, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Tribunalul administrativ din Paris a acordat statului un termen până la 30 iunie 2024, cel târziu, pentru a-şi îmbunătăţi traiectoriile în vederea reducerii utilizării pesticidelor şi pentru protejarea apelor. Acest caz survine altor situaţii în care Franţa a fost condamnată, pentru acţiunea sa împotriva schimbărilor climatice şi pentru poluarea atmosferică.
„Statul a săvârşit două erori, pe de o parte nerespectând obiectivele pe care şi le-a propus în materie de reducere a utilizării produselor fitosanitare şi, pe de altă parte, obligaţia de protejare a apelor subterane”, a considerat instanţa, sesizată de mai multe ONG-uri.
În 2007, statul francez şi-a propus drept obiectiv reducerea utilizării pesticidelor de sinteză cu 50% în 10 ani, însă cele două planuri succesive pentru realizarea acestui ţel s-au încheiat cu eşecuri.
În apărarea sa, statul a susţinut că aceste planuri au „o valoare programatică şi nu pot avea un efect obligatoriu”, însă instanţa a decis împotriva acestei afirmaţii.
În ultimii 30 de ani, populaţiile de insecte zburătoare din Europa s-au redus cu 75%, iar populaţiile de păsări de câmp au scăzut cu 30% în Franţa, potrivit unor studii citate de ONG-uri.