spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeInternaționalCât costă vacanța pe litoralul bulgăresc

Cât costă vacanța pe litoralul bulgăresc

Prețurile de cazare în hotelurile de pe litoralul bulgăresc sunt în medie cu între 10 și 30% mai mari decât anul trecut, notează publicația Trud News.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, în medie, pentru o cazare în hoteluri de 4 stele în lunile iulie și august, prețul unei camere pentru doi adulți este în jur de 200-250 de leva pe noapte (circa 100-125 de euro – n.trad.), în timp ce pentru hotelurile de 5 stele ajunge la circa 350 de leva pe noapte.

Astfel, o vacanță de 7 zile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre cu pachet „all inclusive” sau totul inclus în preț pentru două persoane costă între 1.500 și 2.500 de leva în plin sezon estival. Există o taxă suplimentară pentru copii, deoarece conform politicii hotelurilor, copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt cazați gratuit, iar în unele locuri regula se aplică și copiilor care au sub 12 ani. Pentru copiii mai mari se plătește 50 la sută din prețul de adult, iar pe alocuri şi prețul integral, potrivit G4media.

Față de anul trecut, unitățile de cazare mai ieftine, cele de 2 și 3 stele, care oferă doar un loc de cazare, fără mese și servicii suplimentare, au crescut cel mai puțin prețul, potrivit unui control al Trud News. Prețul pentru o astfel de ofertă poate fi între 45-80 de leva pe noapte pentru doi adulţi sau între 300 de leva în extrasezon şi 600 de leva pe săptămână în sezonul de vârf, dar mesele nu sunt incluse.

În plin sezon nu prea mai sunt locuri

Totodată, hotelurile cele mai căutate de turiști au anunțat deja „stop sale”, sau altfel spus, că nu au locuri libere. Totuși, nu este vorba despre întregul sezon, ci mai ales despre perioada de tranziție dintre sezonul scăzut și cel principal de la începutul lunii iulie, când prețurile sunt mai mici, apa mării este deja caldă și vorbim de plin sezon, au declarat turoperatorii pentru Trud News. Potrivit reprezentanților agenției, rezervările timpurii pentru sezonul estival au fost încurajatoare, dar a existat o întârziere a rezervărilor în lunile mai și iunie, în principal din cauza vremii nefavorabile.

Nu sunt probleme cu calitatea apei

Unii dintre turişti au fost inițial îngrijorați de posibilele consecințe privind apa mării din cauza tragediei de la Nova Kahovka, dar după ce au trecut două săptămâni și s-a dovedit că probele de apă prelevate în urma inspecțiilor de mediu au fost bune, tensiunea a dispărut şi rezervările au continuat, a explicat pentru Trud News, unul dintre marii operatori de turism care întâmpină turiștii pe coasta bulgară a Mării Negre. Înscrierile sunt în prezent bune, dar merg lent. Chiar dacă este o creștere a numărului de turiști față de vara trecută, aceasta va fi minimă și nu putem vorbi despre atingerea nivelurilor de dinainte de criză din 2019, la care visează toată lumea din industrie, a adăugat el.

Principalele probleme conform industriei sunt legate de sezonul de vară din ce în ce mai scurt și de lipsa personalului. Rezervările sunt în mare parte pentru lunile iulie și august și nu există interes din partea turiștilor pentru vârful de sezon, în ciuda prețurilor mult mai mici pentru iunie și septembrie, au explicat reprezentanții sectorului. Insuficienţa numărului de turişti face extrem de dificilă atragerea lucrătorilor sezonieri.

Bucătării, ospătarii şi cameristele vor să muncească minim 5-6 luni, nu 45 de zile. Nu putem atrage oameni pentru un loc de muncă stabil cu astfel de oferte, ei pleacă din sector. Și adaugă că se așteaptă ca Ministerul Solidarităţii Sociale să propună programe și măsuri care să susțină păstrarea personalului, pregătirea și recalificarea suplimentară a acestuia pentru a face angajarea sezonieră mai atractivă.

Pata rămâne lângă Odesa

Nu există niciun pericol de poluare a Mării Negre ca urmare a deversărilor de la barajul Nova Kahovka din Ucraina, potrivit unei simulări de prognoză pe 10 zile realizată de experți ai Școlii Navale Superioare, care monitorizează mișcarea curenților de apă din Marea Neagră. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Turismului de la Sofia. Pata de poluare rămâne în partea de nord-vest a Mării Negre, lângă Odesa, și există o probabilitate scăzută ca acesta să intre chiar și în România, a explicat ministrul bulgar al turismului, Zariţa Dinkova, după o vizită la Varna.

Experții susţin ferm că fluviul Dunărea ne ajută foarte mult în situația actuală, pentru că este un fel de filtru și ar ajuta la spălarea și chiar la îndepărtarea eventualilor poluatori.

Deocamdată nu există date privind vreo poluare în apele bulgare ale Mării Negre, acest lucru a fost confirmat și de Inspecţia Regională de Mediu de la Varna, unde exista oameni pregătiţi să efectueze monitorizarea zilnică.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...