spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInternaționalÎncep să se vadă primele rezultate ale contraofensivei ucrainene

Încep să se vadă primele rezultate ale contraofensivei ucrainene

Linii de apărare ruse au fost distruse, iar trupe ale Kievului au ajuns lângă Melitopol, fiind aproape de a tăia în două aprovizionarea ruşilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Sursele militare ruse și ucrainene raportează progrese ale armatei ucrainene în contraofensiva lansată împotriva trupelor ruse de ocupație. Potrivit bloggerului militar Tendar, aproape întreaga linie de apărare înaintată a armatei ruse de lângă Velyka Novosilka – lungă de aproximativ 20 kilometri – a fost distrusă până în seara zilei de sâmbătă, 10 iunie. „Pe baza filmărilor cu drone rusești, știm că forțele ucrainene operează deja mai la sud, lovind forțele rusești în Storozheve și micul sat Blahodatne, din apropiere”, arată Tendar.

Localitățile menționate fac parte din regiunea Donețk. Informațiile actualizate duminică arată că trupele ucrainene au ajuns deja la periferia orașului Melitopol, situat aproape de coasta Mării Azov, unul dintre primele puncte strategice ocupate de Rusia imediat după debutul invaziei din 24 februarie 2022. Controlul Melitopolului este vital pentru aprovizionarea Peninsulei Crimeea. „Le-au tăiat în două aprovizionarea”, spune un alt analist care adună informații despre război.

Potrivit sursei ruse Rybar, armata ucraineană a eliberat/capturat orașul Neskuchne și Blahodatne de pe axa Velyka Novosilka. Rybar spune că „unitățile ucrainene au ocupat Neskuchnoye și Blagodatnoye aproape fără luptă. Miza atacului în acest flanc al frontului ar fi atacarea și recucerirea orașului Mariupol”.

„În acest ritm, vor ajunge la Mariupol în două săptămâni”, estimează un jurnalist militar ucrainean. „Din câte am înțeles, există partizani activi care luptă în Melitopol și forțele de recunoaștere ale Ucrainei sondează în forță la periferie. Principalele forțe ale Ucrainei nu sunt încă acolo, dar vor fi în curând, cu o subunitate care se îndreaptă spre Tokmak și unitățile proaspete de rezervă mergând în grabă către Melitopol”, arată un alt blogger militar într-o postare făcută duminică, 11 iunie, pe Twitter.

Informațiile arată lupte dure purtate în timpul zilei de duminică pe front. „Surse ruse raportează că încă se desfășoară lupte grele de-a lungul frontului dintre regiunile Zaporojia și Donețk, forțele ucrainene lansând atacuri frontale majore cu „echipament și forță de luptă semnificative”, în timp ce forțe suplimentare au întreprins atacuri de flancare; aceste atacuri au determinat retragerea forțelor ruse din orașul Neskuchne, care se află chiar la sud-vest de Velyka Novosilka, pentru a preveni încercuirea lor de către forțele ucrainene care de atunci au reușit să captureze orașul”, arată alte surse care analizează desfășurarea luptelor în timp real.

Miză de totul sau nimic

Campaniile militare sunt rareori de totul sau nimic, dar operațiunea din Ucraina este aproape de acest deziderat. „Dacă Ucraina poate respinge armata rusă, care deja se clătină, are șansa să forțeze Moscova să negocieze încetarea invaziei eșuate. Dar dacă Ucraina va fi învinsă, va fi o lovitură amară pentru populația obosită a țării și ar putea pune în pericol sprijinul suplimentar din partea unor membri agitați ai NATO”, scrie jurnalistul și scriitorul american David Ignatius într-un articol pentru Washington Post. Reprezentanții administrației lui Joe Biden cred că totul a început luni odată cu înaintarea trupelor ucrainene spre sud pe mai multe direcții. Scopul principal este tăierea „podului de uscat” din sud-estul Ucrainei care leagă Rusia de forțele sale de ocupație din Crimeea, potrivit oficialilor americani. Strategia ucraineană pare să implice atacuri în mai multe direcții, astfel încât forțele să poată fi mutate între ele pentru a lovi acolo unde există cele mai mari șanse de succes.Oficialii administrației Biden au fost încurajați de progresele mai bune decât se așteptau luni, în timp ce unitățile ucrainene au străbătut zone puternic minate și au avansat cu 5 până la 10 kilometri pe unele porțiuni ale frontului lung. Acest lucru a dat speranța că forțele ucrainene își vor putea continua ofensiva spre Mariupol, Melitopol și a altor așezări deținute de ruși de-a lungul coastei, rupând podul de uscat.

Lukașenko recunoaște că Rusia s-a „împotmolit”

Dictatorul din Belarus Alekandr Lukașenko a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar trebui percepută ca un „dar” pentru Occident. Lukașenko a fost unul dintre cei mai de încredere aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina care a început în februarie anul trecut. Mai mult, a căutat să aducă membri suplimentari la mica alianță Rusia-Belarus, spunând că orice națiune care se alătură cauzei va fi dotată cu arme nucleare. În plus, Belarus va adăposti în curând focoase nucleare rusești pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice. „Hai să recunoaștem că am dat Occidentului un cadou când ne-am blocat în Ucraina”, a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri cu șefii consiliilor de securitate ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda. „Acesta este, desigur, un cadou pentru ei. Și aici au început să se agațe de el pentru a ne aduce în genunchi”. Președintele belarus a adăugat în timpul întâlnirii că accentul major al Occidentului nu este pe Rusia, ci pe China.

Mihail Troițki, profesor de practică la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat vineri pentru Newsweek prin e-mail că declarațiile lui Lukașenko ar trebui luate cu puțină precauție din cauza obișnuinței sale de a face comentarii cu intenția de manipulare.

Moscova pretinde că a cauzat daune uriaşe ucrainenilor

Ministrul rus al Apărării a acordat ieri medalii soldaţilor, după ce Moscova a declarat că forţele sale au distrus patru tancuri Leopard de fabricaţie germană şi cinci vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA, în timp ce respingeau o contraofensivă ucraineană, transmite Reuters, citat de News.ro.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a fost prezentat la televiziunea de stat, decernând „Steaua de aur Eroul Rusiei”, cea mai înaltă onoare militară a Rusiei, soldaţilor care au spus că au distrus tancuri şi vehicule blindate inamice.

Soldaţii nu au identificat tancurile în public.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmaţiile referitoare la câmpul de luptă din nicio parte.

Atacul Ucrainei se concentrează pe mai multe puncte din sudul Ucrainei, spune Rusia, potrivit căreia liniile sale nu au fost străpunse până acum.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut sâmbătă că armata sa a fost angajată în „operaţiuni de contraofensivă şi defensive”, dar a spus că nu va intra în detalii.

„Ei (generalii Ucrainei) sunt cu toţii într-o dispoziţie pozitivă. Transmite asta lui Putin”, a spus Zelenski reporterilor, stând alături de premierul canadian, Justin Trudeau, aflat în vizită.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...