spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInternaționalPutin, rupt de realitate şi în discursul de 9 mai

Putin, rupt de realitate şi în discursul de 9 mai

Liderul de la Kremlin le-a vorbit ieri ruşilor despre războiul dezlănţuit împotriva patriei mamă, deşi Rusia a invadat Ucraina şi a anexat ilegal Crimeea.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat ieri la parada militară din Piaţa Roşie, când Moscova celebrează „Ziua victoriei” împotriva Germaniei naziste. Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, liderul rus a repetat mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina. Putin le-a transmis rușilor că lumea se află într-un moment de cotitură și că sunt implicați într-o luptă patriotică pentru viitorul țării lor, promițând că va apăra locuitorii din Donbas. Festivitățile au durat o oră, fără show aviatic, în timp ce la paradă a apărut un singur tanc, chiar dacă presa de stat scria că în fruntea unei „coloane de mecanizate” sunt mai multe tancuri T-34. Tancul care a defilat la paradă a fost un vechi model, folosit de Armata Roșie în cel de-al Doilea Război Mondial

Televiziunea de stat l-a arătat pe Putin poziționat alături de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial în Piața Roșie, unde mii de membri ai armatei ruse în uniforme de ceremonie s-au adunat pentru a mărșălui în acompaniamentul unei fanfare militare.

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv”, a declarat Putin la paradă, adăugând: „A fost dezlănțuit un război împotriva patriei mamă”. Aceasta în ciuda faptului că Rusia este cea care a invadat Ucraina în urmă cu peste un an, după ce în 2014 anexase ilegal peninsula Crimeea.

Ziua Victoriei este o sărbătoare pentru a onora „bunicii părinților noștri” care „au luptat pentru patrie” și au „salvat lumea de nazism”, a spus Putin, citat de Sky News.

Vladimir Putin a susținut că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional” și că își va „apăra cetățenii”.

Președintele rus a susținut din nou că „orice ideologie a supremației este nu este acceptabilă” pentru Moscova și a acuzat elitele occidentale și globaliștii că „provoacă conflicte… încurajează rusofobia și naționalismul”.

„Ei distrug valorile tradiționale ale familiei”, a reafirmat președintele rus, acuzând națiunile occidentale că au „uitat cine a distrus acest rău, cine și-a apărat patria, cine a eliberat popoarele Europei”.

Putin a acuzat alte țări că încearcă să „șteargă memoria adevăraților eroi” prin distrugerea monumentelor comemorative ale luptătorilor și generalilor sovietici. El spune că acestea „creează un adevărat cult al nazismului”.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin încerca să își etaleze puterea militară la Moscova de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cancelarul Olaf Scholz a îndemnat ieri ca Uniunea Europeană să nu se lase intimidată de liderul de la Kremlin.

 

Ucraina sărbătoreşte Ziua Europei alături de ţările UE

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit ieri la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi a marcat „Ziua Europei”, în timp ce la Moscova Vladimir Putin sărbătorea Ziua Victoriei cu o paradă nostalgică în Piaţa Roşie. Ucraina a sărbătorit, în schimb, „Ziua Europei” alături de ţările din Uniunea Europeană la care speră să adere, rupând tradiţia de până acum, când marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 Mai. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat însă luni că de-acum încolo Ucraina va marca Ziua Victoriei la 8 Mai, alături de celelalte ţări europene, în timp ce la 9 Mai va sărbători Ziua Europei.

Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova – şi ţările din fostul spaţiu sovietic – a marcat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai. „Mă bucur că m-am întors la Kiev, acolo unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi. Aşa că este un loc atât de potrivit pentru a sărbători ziua Europei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în condiţiile în care a venit pentru a cincea oară în capitala ucraineană de la începutul agresiunii ruse, din februarie 2022. „Salut decizia preşedintelui Zelenski de a face din 9 Mai Ziua Europei şi aici, în Ucraina”, a adăugat von der Leyen în postarea de pe Twitter, care este însoţită de o fotografie în care merge zâmbind, însoţită de oficiali, pe lângă un tren staţionat într-o gară.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...