spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInternaționalVladimir Putin, discurs la un an de la invazia în Ucraina. „Ei...

Vladimir Putin, discurs la un an de la invazia în Ucraina. „Ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut marți în discursul său anual în fața parlamentului de la Moscova că Rusia se află într-o perioadă dificilă, că și-a dorit pacea, dar că Occidentul a avut alte planuri, acuzând cancelariile occidentale că vor transformarea conflictului din Ucraina în unul global.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Discursul liderului de la Kremlin vine la o zi după vizita istorică efectuată de președintele american Joe Biden la Kiev, analiștii politici notând că aceasta a ridicat mizele pentru discursul lui Vladimir Putin.

De asemenea, discursul lui are loc în timp ce Joe Biden se pregătește de un discurs similar în Polonia.

În timpul discursului amplu, președintele rus a discutat o serie de subiecte, printre care războiul din Ucraina, economia Rusiei și implicarea Occidentului. De asemenea, el a mulțumit membrilor forțelor armate, precum și voluntarilor și persoanelor care sprijină țara pe frontul intern. Totodată, liderul rus a anunțat retragerea Rusiei din tratatul cu SUA privind armele nucleare.

Rusia își suspendă participarea la un tratat cu SUA care limita arsenalele lor nucleare, afirmă Vladimir Putin. „Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin în fața legislatorilor. Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia. Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia. El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

Președinte rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia. El a spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”. El a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin exclude posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear. El a precizat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă SUA vor face acest lucru.

Principalele declaraţii din discursul lui Putin

  • Rusia va organiza alegeri prezidențiale corecte anul viitor, afirmă Vladimir Putin. Continuându-și discursul (care a durat deja mai bine de o oră și jumătate), președintele rus spune că țara are dreptul de a fi „puternică”. „Alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea și în conformitate cu toate procedurile constituționale democratice”, adaugă el. „Trebuie să ne unim cu toții eforturile, responsabilitățile și drepturile noastre pentru a susține un drept istoric suprem: dreptul de a Rusiei de a fi puternică”. Remarcile sale au provocat una dintre cele câteva ovații în picioare și ropote de aplauze.
  • Putin a atras atenția unor oligarhi că au cheltuit prea mult pentru palate și iahturi și nu suficient pentru dezvoltarea țării. El spune că unii au văzut Rusia ca pe „o simplă sursă de venit” și că acum au fost „jefuiți de Occident”. „Niciunul dintre cetățenii simpli ai țării lor nu a fost mâhnit de cei care au pierdut conturi bancare masive în Occident din cauza problemelor. Nimănui nu i-a părut rău de cei care au pierdut palate și iahturi”, adaugă el. Liderul de la Kremlin îi îndeamnă pe oligarhi să ia în considerare o altă opțiune – să colaboreze cu „patria lor”.
  • Vladimir Putin se referă pentru prima dată la Belarus în discursul său, în urma acordurilor semnate săptămâna trecută între cele două țări, care le-au integrat și mai mult ca stat al Uniunii. Vorbind despre dezvoltarea economică, educațională și științifică a Rusiei, el spune: „Aș dori să subliniez că cei care s-au născut și au crescut în Belarus și în Donbas, cei care au luptat pentru independența acestor zone, trebuie să fie în fruntea dezvoltării noastre viitoare. Rusia se bazează pe dumneavoastră pentru a lua în considerare aceste sarcini masive”.
  • Putin spune că băncile interne rusești sunt stabile și că Moscova nu are nevoie să împrumute bani suplimentari din străinătate. El spune că inflația în Rusia va fi de 4% – mai mică decât în Occident. „Nu trebuie să cerem bani din străinătate”, spune el.
  • Occidentul „s-a pedepsit singur” cu sancțiunile împotriva Rusiei, susține Putin. Liderul rus susține că Occidentul a provocat prăbușirea propriilor sectoare energetice prin sancționarea companiilor și persoanelor fizice legate de Rusia. „Toate sancțiunile sunt doar un mijloc, dar obiectivul este de a-i forța pe cetățenii noștri să sufere – aceasta este abordarea lor umanistă”, spune el. „Ei încearcă să ne destabilizeze societatea din interior”. Nu au avut succes, iar guvernul a cheltuit 3 miliarde de ruble în măsuri de stabilizare a economiei, mai adaugă Putin. El spune că PIB-ul rusesc a scăzut cu 2,2%.
  • Rusia va continua să „implementeze cele mai recente tehnologii” pentru a-și îmbunătăți armata, afirmă Putin. Continuându-și discursul, care durează de mai bine de 40 de minute, el adaugă că unele evoluții „depășesc deja parametrii echipamentelor occidentale”. Președintele rus explică faptul că obiectivul țării este de a „crea o producție de masă” a acestor arme folosind propriul model de bază industrială și științifică.
  • Putin susține că poporul ucrainean a devenit „ostaticul stăpânilor lor occidentali”, care au ocupat țara din punct de vedere politic, economic și militar. El pretinde că „regimul nu le servește interesul național. Ei servesc interesele puterilor străine”. Putin spune că Occidentul încearcă să transforme un conflict local într-un conflict global și că „vom reacționa în mod corespunzător”. Este vorba despre existența țării noastre”.
  • El adaugă că Rusia vrea să „protejeze oamenii și să le protejeze casele” și acuză Occidentul că vrea „putere infinită”. „Au cheltuit 150 de miliarde de dolari pentru a susține militar regimul de la Kiev”, susține el. Liderii occidentali au furnizat Ucrainei ajutor financiar și militar pe tot parcursul conflictului, iar SUA au anunțat chiar ieri un pachet de sprijin de 500 de milioane de dolari.
  • „Ucraina și Donbasul au devenit un simbol al minciunii totale”, afirmă Putin, acuzând Occidentul că se retrage din „acorduri fundamentale” și dă „declarații ipocrite”, precum și că extinde NATO și „ne acoperă cu o umbrelă”. „Vreau să repet: ei sunt cei vinovați pentru război, iar noi folosim forța pentru a-l opri”, spune Putin în aplauzele asistenței.
  • „Ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri” / Putin continuă să acuze Ucraina că a început războiul – fiind pentru prima dată când se referă la conflict ca la un război și nu ca la o „operațiune militară specială”. „Ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri”, susține liderul rus.
  • Rusia se confruntă în acest moment cu o perioadă „foarte dificilă” și că rostește discursul de astăzi într-un „context foarte dificil”.
  • În operațiunea militară specială din Ucraina, trupele au lucrat pentru a „asigura securitatea” pe „teritoriile istorice” ale țării.
  • Ucrainenii au așteptat ca rușii „să vină în ajutorul lor” și forțele ruse au făcut „tot ce a fost posibil” pentru a rezolva „această problemă într-un mod pașnic”.
  • Liderii occidentali au discutat despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de „operațiunea militară specială” a Rusiei, susține Vladimir Putin. El spune că Occidentul trimisese deja echipamente militare grele, avioane și sisteme de apărare în Ucraina. NATO înființa baze militare și laboratoare biologice la granițele Rusiei, spune el. Ei spuneau „minciuni respingătoare” atunci când vorbeau despre acordurile de la Minsk, afirmă Putin. Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 și 2015 și au încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei. Revenind la SUA, el spune că „nicio altă țară din lume nu are atâtea baze militare străine.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...