Maria Ponomarenko, o jurnalistă din Siberia, a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare despre atacul asupra teatrului dramatic din Mariupol. În plus, i s-a interzis să se angajeze în activități jurnalistice timp de cinci ani, transmite BBC.
Jurnalistă acuzată că a răspândit falsuri
Ea a fost acuzată că a „răspândit falsuri” despre armata rusă din cauza postării sale pe canalul Telegram „No Censorship”, care vorbea despre moartea oamenilor ascunși în Teatrul Dramatic din Mariupol. Potrivit Novaya Gazeta – Europa, acest canal are aproximativ 1.600 de abonați.
Rusia a negat în mod repetat că a lovit teatrul. Investigații OSCE și Amnesty International au concluzionat că teatrul, unde se ascundeau sute de civili, a fost distrus din cauza unui atac aerian rusesc. Ponomarenko a fost reținută și trimisă într-un centru de detenție preventivă în aprilie 2022, iar în noiembrie a fost eliberată în arest la domiciliu în apartamentul fostului ei soț.
La sfârșitul lunii ianuarie, jurnalista a fost plasată din nou în arest. În noaptea de 27 ianuarie, Ponomarenko s-a certat cu bărbatul și a plecat de acasă la poliție, după care a fost trimisă din nou într-un centru de detenție preventivă. Spre deosebire de soția sa, fostul soț, potrivit presei, susține invazia Ucrainei. Anterior, politicienii Aleksei Gorinov și Ilia Iashin (declarat „agent străin”) au fost trimiși în colonie penitenciară în temeiul articolului aceluiași articol. Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar Iashin la opt ani și jumătate.