Mobilizarea anunţată de Vladimir Putin a intrat deja în vigoare, iar tineri buni de luptă din cele mai îndepărtate zone ale Rusiei au primit deja ordine de încorporare.
Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin arată oameni triști, care își iau la revedere de la soții, iubite și copii.
O înregistrare publicată de Tayga.info, un site local din Siberia, și redistribuită de Pjotr Sauer, corespondentul cotidianului britanic „The Guardian” pentru Rusia și Ucraina, arată cum ieri dimineața numeroși bărbați dintr-un orășel aflat în regiunea Iacuţia au fost urcați în autobuze pentru a fi duși la centrele de recrutare militară.
Într-o intervenție avută imediat după discursul susținut de președintele rus Vladimir Putin miercuri dimineața, ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat că într-o primă fază vor fi mobilizați 300.000 de „rezerviști”, o cifră despre care a spus că reprezintă „doar o mică parte” din potențialul avut la dispoziție de forțele armate ruse.
Putin în schimb a fost ceva mai nuanțat în declarațiile sale, afirmând că vor fi încorporați cu prioritate „cei care au servit în forțele armate”. Însă, ținând cont că stagiul militar este obligatoriu în Rusia, asta ar însemna că practic toți bărbații din țară care nu au fost scutiți din diferite motive de acesta pot fi încorporați, după cum au remarcat și corespondenți ai presei internaționale.
De asemenea, ministerul rus al Apărării a secretizat paragraful din decretul privind mobilizarea care stipulează tocmai numărul de soldați care urmează să fie încorporați, provocând temeri că acesta ar putea fi de fapt mai mare decât cel declarat oficial de Serghei Șoigu.
Alexander Avdonin, șeful comisariatului militar din regiunea Iacutia în care au fost filmate imaginile cu bărbații, a precizat ieri dimineața că soldații vor primi o indemnizație lunară ce pornește de la 205.000 de ruble (în jur de 3.400 de euro), ei fiind „echivalați cu personalul militar în temeiul contractului (n.r. soldați profesioniști)”.
Ulterior imaginilor cu soldaţii trişti sau care plângeau la primirea ordinelor de mobilizare au apărut şi înregistrări video cu bărbaţi ce nu păreau reticenți să meargă la război.
Cine merge pe front
Potrivit reprezentanţilor militari din Iacuţia, unde au fost primite deja ordine de mobilizare, selecţia se face ţinând cont de următoarele considerente:
– „Toți cetățenii care sunt înscriși în armată, care nu au temeiuri legale pentru acordarea unei amânări, sunt supuși conscripției.
– În primul rând facem apel la cetățenii care au făcut serviciul militar în urmă cu nu mai mult de trei ani, s-au înscris în registrul militar și au cele mai bune abilități de serviciu militar.
– Nu trimitem cetățeni nicăieri fără pregătire militară specială.
– Notificarea și mobilizarea se efectuează în Iakutsk (capitala Iacutiei – n.r.), apoi îi vom trimite pe băieți la formațiunile unității militare stabilite de sediul Districtului Militar de Est”, a susținut Alexander Avdonin.
– Dacă va fi necesar, cei care au servit în urmă cu mai bine de trei ani vor face pregătire în unități militare pentru a-și redobândi abilitățile de luptă.
– Cetăţenii care sunt înscrişi ca militari, pe perioada mobilizării trebuie să rămână pe teritoriul unde sunt înregistraţi definitiv, fără a pleca în alte regiuni.
– Toți cetățenii care au în mână ordin de mobilizare trebuie să se prezinte la comisariatele militare. Trebuie să aibă un pașaport, un act militar și un card bancar pentru calcularea indemnizației bănești.