vineri, aprilie 4, 2025
AcasăInternaționalParlamentul european deschide cutia Pandorei în Watergate-ul Greciei

Parlamentul european deschide cutia Pandorei în Watergate-ul Greciei

Imensul scandal declanșat în Grecia de interceptările ilegale ale convorbirilor unor politicieni de opoziție și jurnaliști incomozi este departe de a se fi stins. Scandalul, descris de presa locală și internațională ca fiind un „Watergate elen”, este cu atât mai important cu cât, la câteva zile după alegerea sa în iulie 2019, șeful guvernului, Kyriakos Mitsotakis, a plasat EYP direct sub autoritatea sa, în timp ce acesta era subordonat  anterior Ministerului de Interne.

Parlamentarii greci se vor întruni miercuri pentru a investiga scandalul interceptărilor telefonice care a cuprins guvernul Mitsotakis. Au fost trimise somații lui Grigoris Dimitriadis, fostul secretar general al guvernului, și lui Panagiotis Kontoleon, fostul șef al Serviciului Național de Informații (EYP), scrie reporterul Politico,  Nektaria Stamouli.

Investigaţie demarată şi de Parlamentul european

Potrivit saptamana.online, Parlamentul european investighează la rândul său utilizarea softurilor de spionaj pentru urmărirea jurnaliștilor și adversarilor politici fiind programată o dezbatere joi, 8 septembrie a.c., cu privire la interceptările din Grecia. Deși scandalul din Grecia îl are în centrul atenției pe europarlamentarul grec Nikos Androulakis, acesta nu a fost invitat la comisia PEGA.

Comisia de anchetă a Parlamentului European se va reuni joi pentru a avea un schimb de opinii cu privire la utilizarea programelor spion în Grecia la care au fost invitați doi jurnaliști. Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar al cărui telefon a fost interceptat de EYP și atacat cu software-ul Predator, va participa la audiere. Stavros Malichudis, un alt jurnalist al cărui telefon a fost interceptat și de EYP, potrivit unei note confidențiale a serviciului de spionaj, transmisă presei elene, va participa și el. Androulakis, care este și europarlamentar, nu a fost invitat.

Grigoris Dimitriadis, fostul secretar general al guvernului, și Panagiotis Kontoleon, fostul șef al Serviciului Național de Informații (EYP) au fost forțați să demisioneze după dezvăluirile conform cărora EYP a interceptat telefonul europarlamentarului Nikos Androulakis, care este și liderul partidului de opoziție socialistă PASOK din Grecia.

Grecia pe agenda Comisiei PEGA

Eurodeputatul elen Nikos Androulakis a reacționat, prin intermediul presei elene, cu privire la acțiunile grupului PPE de centru-dreapta care a făcut eforturi ca el să nu fie invitat la audierea Parlamentului European pe această temă de joia viitoare. „Doi parlamentari de la Noua Democrație au încercat chiar să mă compare cu separatiștii catalani. În curând îmi vor spune că organizez autonomia Cretei!” a spus el la radioul grec, referindu-se la insula din care provine.

Teresa Ribeiro, reprezentanta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, a salutat înființarea comisiei de anchetă a parlamentului grec privind practicile de supraveghere ale serviciului secret EYP.

Autoritatea Elenă pentru Securitatea Comunicațiilor și Confidențialitatea (ADAE) a vizitat astăzi Serviciul Național de Informații (EYP) pentru un audit, scrie Nektaria Stamouli pentru Politico. ADAE va solicita dosare legate de liderul socialiștilor PASOK Nikos Androulakis și jurnalistul financiar Thanasis Koukakis, care au fost supravegheați de serviciul de spionaj.

Miercuri, comisia de anchetă a parlamentului grec care a fost înființată pentru a analiza practicile de supraveghere ale serviciului secret se va reuni pentru prima dată. Cu toate acestea, nici din acest exercițiu nu se așteaptă să iasă mare lucru, deoarece personajele cheie din scandal sunt așteptate să treacă subiectul sub covor jucând cartea de confidențialitate, așa cum au făcut în timpul comisiei de transparență de săptămâna trecută.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...