Ministerul rus al apărării a transmis că, în total, 46 de civili, împărțiți în două grupuri, au părăsit sâmbătă zona oțelăriei Azovstal, primind mâncare și adăpost, relatează The Guardian.
Sute de oameni ar fi captivi în complexul metalurgic unde s-au refugiat ultimii apărărtori ucraineni ai orașului-port. Alte mii ar fi captivi în zona din jurul uzinei care a fost încercuită de trupele rusești. Repetatele acorduri de încetare a focului și de deschidere a unor cordoane umanitare au fost încălcate până acum, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc.
Până acum, se știa că 20 de civili răniți au fost evacuați de la Azovstal. Rusia a revendicat și atacul asupra aeroportului din Odesa.
Combinatul a fost distrus aproape în totalitate
Combinatul Azovstal din Mariupol a fost distrus aproape cu totul în urma bombardamentelor intense ale rușilor, arată imagini din satelit ale Maxar Technologies. Comandantul batalionului Azov a declarat că sunt pivnițe și buncăre la care soldații nu pot ajunge și nu pot verifica dacă acolo mai sunt oameni blocați.
Aproape fiecare clădire a Azovstal a fost distrusă, potrivit imaginilor, scrie CNN. Toate acoperișurile au urme ale bombardamentelor, unele sunt complet prăbușite, în timp ce din alte clădiri au rămas doar mormane de moloz. Multe dintre clădirile rezidențiale aflate la est de fabrică au fost și ele complet distruse.
Forțele ucrainene și sute de rezidenți rămași s-au refugiat în subsolurile fabricii de oțel. Imaginile din satelit nu arată clar dacă atacurile au distrus și vreunul dintre aceste adăposturi. Sviatoslav Palamar, comandant al batalionului Azov, a declarat vineri pentru CNN că sunt pivnițe și buncăre la care soldații nu pot ajunge pentru că sunt sub moloz.
„Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu poți ajunge”, a subliniat el