marți, aprilie 1, 2025
AcasăInternaționalUn strat de praf din Sahara s-a aşternut peste o parte din...

Un strat de praf din Sahara s-a aşternut peste o parte din Spania

Locuitorii din Madrid au avut parte de o dimineață neobișnuită, după ce un strat de nisip din Sahara s-a aşternut în noaptea de luni spre marţi peste capitală, dar şi o bună parte din Spania, relatează AFP.

Cetățenii au fost nevoiți să-şi spele maşinile, terasele sau plantele de pe balcoane, unde s-a depus o pulbere fină în nuanţă de ocru.

“Când am ieșit din apartament în această dimineață am rămas șocată. Un praf maro așternut peste tot: ferestre, mașini, stradă, peste băncile din parc. Aerul se simte înecăcios, respiri mai greu, ca și cum te-ai îneca. Este pentru prima data când văd așa ceva”, a declarat o botoșăneancă stabilită la Madrid.

Calitatea aerului a fost afectată considerabil

Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania “calima”. Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii. De data aceasta, însă, “calima” a afectat Spania de la sud-est la nord-vest, din regiunea Murcia până în Cantabria, oferind scene neobişnuite şi, potrivit autorităţilor, afectând considerabil calitatea aerului, potrivit spotmedia.ro.

Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a explicat Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video postată pe Twitter. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, a detaliat AEMET.

Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus “ploi de noroi” în Spania. Calitatea aerului a fost inferioară în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila (centru) au măsurat o calitate a aerului “extrem de scăzută”, potrivit sursei citate.

Aproximativ 800 de milioane de tone de praf se răspândesc, anual, din regiunile deșertice din nordul Africii în întreaga lume.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...