Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndeamnat Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.
Energie asigurată cu generatoare diesel
În prezent energia este ascigurată la fosta centrală nucleară de la Cernobîl de generatoarele diesel.
”Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive”, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter Dmitro Kuleba.
„Nu există un pericol iminent”
Într-o declarație pentru Europa FM, coordonatorul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență al Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, (CNCAN), Petre Min, arată că în acest moment nu există informații oficiale privind aceste fapte anunțate de Ucraina, însă dacă ele ar fi adevărate, nu există un pericol iminent.
„Chiar dacă este întreruptă energia pentru două luni de zile în mod continuu, se asigură o răcire naturală a acestui combustibil. În niciun caz nu există un pericol iminent, în acest moment, știți foarte bine, noi monitorizăm atât prin rețeaua națională radioactivitatea mediului și avem și conexiuni la rețelele internaționale, nu am identificat niciun nivel crescut”, a spus pentru Europa FM Petre Min.
De asemenea CNCAN a anunțat printr-un comunicat oficial că în urma întreruperii alimentării cu energie electrică la Cernobîl nu au fost semnalate depăsiri ale nivelului de radiații la nivelul teritoriului ucrainean.
„Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrică”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii instituţiei au mai transmis că CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. De asemenea nivelul radiațiilor în România este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Precizări făcute şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Precizări au făcut şi reprezentanţii Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică. Aceştia au spus că deconectarea de la rețeaua electrică a fostei centrale nucleare de la Cernobîl „încalcă un pilon esențial privind asigurarea neîntreruptă a alimentării cu energie”, dar nu prezintă „un impact critic asupra siguranței”.
Potrivit AIEA, „încărcarea termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire a Centralei nucleare de la Cernobîl sunt suficiente pentru evacuarea eficientă a căldurii fără a avea nevoie de alimentare electrică.”