Un raport al Ministerului Sănătăţii din Israel reduce estimarea eficacităţii vaccinului Pfizer la 39% contra mutaţiei Delta, jumătate din cât arătau studiile din UK (însă acolo sunt mai multe vaccinuri în uz şi mai sunt şi alte variabile), potrivit CNBC. Vaccinul protejează însă împotriva formelor severe ale bolii. Conform raportului israelian, vaccinaţii au un risc de boală severă cu circa 90% mai mic decât nevaccinaţii.
Deşi sunt cazuri multe, decesele sunt puţine. Israel are 1.125 de cazuri şi o medie de două decese pe zi în ultima săptămână (mortalitate de 0,17%) – România are aceeaşi medie de decese (2) în ultima săptămână la 74 de cazuri, o mortalitate de 2,7%). Cu rata actuală de mortalitate, România ar avea 32 de decese la 1.200 de cazuri.
În UK se înregistrează un mare val Delta, numărul de noi infecţii ajungând la 45.000, cu o medie de decese de 55 pe zi în ultima săptămână, rezultând o rată a mortalităţii de covid de 0.1%, mult sub cea de 2,5% de până să se facă vaccinarea. Aici se vede şi diferenţa făcută de vaccinuri.
Câte decese am avea noi la 45.000 de cazuri câte are UK? 45.000 x 2.7/100 = 1215 morţi pe zi, dacă păstrăm rata actuală de mortalitate din România.
Există însă şi o chestie bună – estimările sunt că 30-40% din români sunt plecaţi din ţară, în special adulţi. Deci rata de imunizare (vaccinaţi plus cei care au făcut boala) ar putea să fie mai mare decât cea oficială, deşi e posibil ca unii vaccinaţi să fi făcut şi boala, grupurile nu sunt total separate.