marți, aprilie 1, 2025
AcasăInternaționalDispute de la eficienţa Pfizer în faţa tulpinii Delta

Dispute de la eficienţa Pfizer în faţa tulpinii Delta

Un raport al Ministerului Sănătăţii din Israel reduce estimarea eficacităţii vaccinului Pfizer la 39% contra mutaţiei Delta, jumătate din cât arătau studiile din UK (însă acolo sunt mai multe vaccinuri în uz şi mai sunt şi alte variabile), potrivit CNBC. Vaccinul protejează însă împotriva formelor severe ale bolii. Conform raportului israelian, vaccinaţii au un risc de boală severă cu circa 90% mai mic decât nevaccinaţii.

Deşi sunt cazuri multe, decesele sunt puţine. Israel are 1.125 de cazuri şi o medie de două decese pe zi în ultima săptămână (mortalitate de 0,17%) –  România are aceeaşi medie de decese (2) în ultima săptămână la 74 de cazuri, o mortalitate de 2,7%). Cu rata actuală de mortalitate, România ar avea 32 de decese la 1.200 de cazuri.

În UK se înregistrează un mare val Delta, numărul de noi infecţii ajungând la 45.000, cu o medie de decese de 55 pe zi în ultima săptămână, rezultând o rată a mortalităţii de covid de 0.1%, mult sub cea de 2,5% de până să se facă vaccinarea. Aici se vede şi diferenţa făcută de vaccinuri.

Câte decese am avea noi la 45.000 de cazuri câte are UK? 45.000 x 2.7/100 = 1215 morţi pe zi, dacă păstrăm rata actuală de mortalitate din România.

Există însă şi o chestie bună – estimările sunt că 30-40% din români sunt plecaţi din ţară, în special adulţi. Deci rata de imunizare (vaccinaţi plus cei care au făcut boala) ar putea să fie mai mare decât cea oficială, deşi e posibil ca unii vaccinaţi să fi făcut şi boala, grupurile nu sunt total separate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...