Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, nu pierde timpul: imediat după ce partidul său, PAS, a câștigat alegerile parlamentare, anunță schimbări legislative și instituționale. Averile celor condamnați pentru corupție vor fi supuse confiscării extinse, imunitatea parlamentară va fi eliminată, legi stricte vor viza corupția politicienilor, asanarea justiției.
Într-un interviu acordat publicației Kommersant, din Moscova, Natalia Gavriliță, vicepreședinta PAS și principala favorită la preluarea postului de premier al Moldovei, a expus planurile imediate.
Moldova va deveni, după introducerea noilor legi, mai avansată decât România, unde în continuare, e nevoie de consimțământul Parlamentului pentru ca membrii acestuia să dea socoteală pentru fapte de corupție. Natalia Gavriliță a declarat: “Vom adopta legi stricte privind corupția politică, vom elimina imunitatea parlamentarilor și a președintelui în cazurile de corupție. Va exista o reducere a imunității – o anumită imunitate va rămâne, în conformitate cu standardele Consiliului Europei în ceea ce privește aspecte precum libertatea de exprimare și așa mai departe. Dar nu pentru corupție“.
O altă măsură care în România nici măcar n-a intrat vreodată în discuție, este reformarea Justiției cu ajutorul unor experți străini. „Vom demara o reformă a justiției privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Vor fi aduși experți externi pentru a evalua deciziile lor, calitatea deciziilor, incoruptibilitatea. Vom vedea dacă cheltuielile sunt în concordanță cu veniturile. Vom curăța statul și instituțiile sale de elementele corupte și mafiote. Noul Guvern va analiza activitatea funcționarilor de top din fiecare departament și îi va aduce în fața justiției dacă vor exista încălcări. Acest lucru se va face și la acele instituții care sunt subordonate Parlamentului. Dacă nu vor arăta rezultate, dacă există dovezi că managerii sau angajații lor au fost implicați în scheme de corupție, acești oameni vor fi excluși din sistem“, spune Natalia Gavriluță.
Natalia Gavriliță, colaboratoare apropiată a Maiei Sandu și candidată principală la postul de prim-ministru al Moldovei, este licențiată în drept internațional și are master în politici publice la Școala de Guvernare J. F. Kennedy de la Universitatea Harvard.