Papa Francisc a sosit, vineri, în Irak, în prima vizită a unui suveran pontif în această țară și în prima sa vizită internațională de la începutul pandemiei de coronavirus.
Din cauza coronavirusului dar și din cauza temerilor legate de securitate, această vizită reprezintă cea mai „periculoasă” călătorie a Papei Francisc. În vârstă de 84 de ani, suveranul pontif a insistat să efectueze această călătorie pe care a numit-o o „datorie”.
„Este o călătorie emblematică și este o datorie pe care o am față de o țară care a fost martirizată atâta vreme”, a spus Papa. El a adăugat că irakienii creștini „nu mai pot fi dezamăgiți a doua oară”, făcând referire la o călătorie planificată dar anulată a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Atunci, discuțiile între Vatican și liderul irakian de atunci, Saddam Hussein, au eșuat.
Papa vine în Irak pentru a oferi sprijin comunității creștine foarte mici din țară, o comunitate care s-a micșorat din ce în ce mai mult în ultimii ani, în condițiile instabilității generalizate din această regiune a Orientului Mijlociu. De asemenea, Papa va lucra și la comunicarea și dialogul inter-religios.
În cele două decenii de la anularea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea, comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut de la 1,4 milioane de membri, la aproximativ 250.000, adică mai puțin de 1% din populație.
În jur de 10.000 de soldați irakieni au fost desfășurați pentru a îl proteja pe Papa Francisc.