După ce şi-a acordat posibilitatea de a deveni senator pe viaţă la încheierea mandatului prezidenţial, Vladimir Putin a mai promulgat o lege care i se adresează – conform prevederilor acesteia, el și familia sa se vor bucura de imunitate juridică în fața oricărei urmăriri penale pentru orice delict, chiar și după ce va părăsi funcția de președinte.
Înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, șefii de stat ruși se bucurau de imunitate doar pe perioada exercitării funcției. De acum, ea va fi extinsă pentru a îi proteja și după încheierea mandatului, ei fiind imuni la orice urmărire penală pentru orice delict ar fi descoperit. Mai mult, ea va fi extinsă și pentru familia președintelui. Protecția se va aplica retroactiv și lui Dimitri Medvedev, singurul fost președinte rus în viață și unul dintre principalii aliați ai lui Putin.
Noua lege face, de asemenea, mai complicată ridicarea imunităţii unui lider, implicând o procedură mai complexă şi îndeplinirea mai multor condiţii. Ridicarea imunităţii unui lider este posibilă doar dacă acesta este suspectat de înaltă trădare sau de comiterea unei infracţiuni grave. Procedura trebuie introdusă de Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei, iar decizia finală va reveni camerei superioare, Consiliul Federal, relatează Agerpres.
În timpul verii, preşedintele Putin a promulgat un set de amendamente constituţionale controversate care îi vor permite să rămână la putere până în 2036. Până în prezent, liderul de la Kremlin nu a comunicat intenţia de a candida pentru un nou mandat la scrutinul prezidenţial din 2024.