Confruntări violente între manifestanți și protestatari au avut loc în peste 20 de orașe mari din SUA, după decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare călcat pe gât de un polițist în timpul încătușării. Vineri, polițistul implicat în decesul bărbatului a fost arestat.
Manifestații au avut loc inclusiv la New York, Washington, Detroit, Los Angeles, Atlanta, Chicago, Denver, Houston, Louisville, Phoenix și Memphis.
O echipă de reporteri a Fox News a fost hărțuită și alergată pe stradă de către protestatarii care manifestau în apropiere de Casa Albă, precizează site-ul postului de televiziune. Reporterul Leland Vittert și doi colegi de-ai săi prezentau imagini din piața Lafayette, când mai mulți protestatari i-au înconjurat. Jurnaliștii au fost mai apoi agresați de mulțime, care a spart și o cameră de filmat.
Este a doua echipă de televiziune care trece printr-un incident neobișnuit, după ce vineri o echipă CNN a fost arestată, în timp ce transmitea live de la protestele din Minneapolis.
La Washington, sute de oameni s-au adunat în apropierea Casei Albe, cerând dreptate pentru moartea lui George Floyd. Clădirea a fost închisă complet, de teama mulțimii adunate în apropiere. Administrația Trump a mobilizat Secret Service, serviciul însărcinată cu protejarea liderilor națiunii și a familiilor acestora, pentru a alcătui un perimetru de securitate în jurul clădirii.
Ulterior, într-un șir de postări pe Twitter, Donald Trump a lăudat intervenția Secret Service: „A făcut o treabă foarte bună astă-noapte la Casa Albă. Nu doar că au fost niște profesioniști, dar și foarte calmi. Am stat înăuntru și le-am privit fiecare mișcare și m-am simțit foarte în siguranță. I-au lăsat pe «protestatari» să țipe și să urle cât de mult au dorit, dar atunci când cineva a devenit prea îndrăzneț sau prea obraznic, l-au lovit tare – nici n-au știut ce i-a lovit. Linia frontului a fost înlocuită constant cu agenți proaspeți, ca prin magie. Grămadă mare, organizată profesionist, nimeni nu a fost nici măcar aproape de a rupe gardul. Dacă ar fi reușit s-ar fi întâlnit cu cei mai feroce câini și cele mai sinistre arme pe care le-am văzut vreodată. Atunci, oamenii ar fi fost răniți foarte rău, cel puțin. Mulți agenți ai Secret Service abia așteaptă să intre în acțiune”, a scris acesta, citat de Digi24.
Postarea care sună ca un delir, Donald Trump prezintă evenimentele de la Washington ca și cum ar fi fost parte a unui război. El vorbește de mai multe ori de „linia frontului” și amenință cu „câini feroce” și „arme sinistre”. La un moment dat, pare că Donald Trump vorbește în numele unui agent Secret Service care îi explică faptul că agenții tineri adoră „să agreseze” cetățenii care protestează.
În Atlanta, mulțimea a vandalizat numeroase clădiri și mașini de poliție. Inclusiv sediul CNN a fost atacat cu pietre și desenat cu grafitti. La Detroit, un tânăr de 19 ani a decedat după ce a fost deschis focul în mulțime. Din primele informații, nu polițiștii sunt cei care au tras. La New York, au fost arestați peste 70 de protestatari. În Dallas, polițiștii au fost atacați cu pietre și au ripostat cu gaze lacrimogene.
La începutul săptămânii, manifestațiile au fost pașnice, sub forma unor marșuri anti-rasiale, însă în ultimele trei zile, acestea au fost marcate de violențe din partea protestatarilor.
Recent, la Minneapolis, locul unde a decedat bărbatul de culoare, manifestanții au pătruns într-o secție de poliție pe care au incendiat-o.
Membrii unei echipe a postuluiCNN au fost arestați în timp ce transmiteau în direct despre protestele violente de stradă din Minneapolis. Deși le-au spus cine sunt și că se află în interes de serviciu, corespondentul Omar Jimenez și colegii săi au fost încătușați. Au fost eliberați ulterior, la intervenția guvernatorului statului, care și-a cerut scuze pentru gestul poliției.
Protestele violente s-au extins și în Louisville (statul Kentucky), unde șapte persoane au fost împușcate.