Coronavirusul a ajuns se sperie o întreagă planetă. Asta deoarece, în ciuda mesajelor care îndeamnă la calm şi la o evaluare mai atentă a problemei, ceea ce virusul descoperit în China a pus în mişcare ar putea depăşi graniţele ariei medicale, afectând grav economia mondială.
Cunoscut şi sub numele de 2019-nCoV, acesta este un nou virus respirator, identificat pentru prima dată în Wuhan, China, pe 31 decembrie 2019, aparent într-o piaţă de fructe de mare şi animale din Wuhan. Coronavirusul a fost identificat drept agent etiologic pe data de 7 ianuarie 2020. Nimeni nu a putut încă stabili modul în care a apărut virusul, însă cert este că cifrele arătau ieri seară 8.235 de îmbolnăviri, 171 de decese şi 143 de pacienţi vindecaţi, majoritatea în China, dintre care 162 în provincia Hubei.
OMS consideră necesară declararea stării de urgenţă
Boala a depăşit rapid graniţele Chinei, astfel că recent au fost semnalate cazuri cu aceeaşi infecţie în Thailanda, Japonia, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Australia, Macau, Malaesia, Germania, Canada, Vietnam, SUA şi Franţa. În acest context Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a intrat în alertă maximă. În urma monitorizării situaţiei din China în privinţa infecţiei cu Coronavirus, OMS a reevaluat riscul la nivel internaţional drept înalt, anterior acesta fiind considerat moderat. Riscul rămâne foarte înalt în China, şi înalt în regiunea adiacentă acesteia. În ciuda acestei situaţii, experţii OMS nu considerau necesară declararea stării de urgenţă, ci doar monitorizează permanent situaţia şi încurajează respectarea regulilor de igienă personală. Însă, aseară experții OMS s-au răzgândit și au declarat starea de urgență în legătură cu această epidemie.
Activitate suspendată de mai multe companii
Situaţia din China pune mari probleme nu doar din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere economic. Asta după ce, începând cu 29 ianuarie, tot mai multe companii au decis să îşi suspende activitatea, punând la grea încercare economia Chinei şi, implicit, pe cea mondială. Cu patru decenii în urmă considerată a fi o ţară săracă şi îndatorată, China a ajuns o parte esenţială a economiei mondiale, iar evenimentele de acum riscă să dărâme acest imens joc de domino. În acest context, ceea ce se anunţa la început o stare de necesitate medicală, ar putea deveni una ce criză economică la nivel mondial şi va pune la încercare toate economiile din ţările dezvoltate, urmând să arate cât de mult se bazează întreaga planetă pe economia Chinei. Mult temuta criză economică, anunţată din urmă cu câţiva ani, ar putea fi adusă, în mod surprinzător, de un virus.
Starbucks, lanţul de cafenele cu peste 30.000 de puncte în lumea întreagă, dintre care 4.300 numai în China, a decis miercuri închiderea a jumătate dintre acestea. KFC, Pizza Hut, McDonald’s, Dairy Queen, IKEA şi-au închis magazinele din provinciile Wuhan şi Hubei, care au o populaţie însumată de trei ori cât a României. De asemenea, magazine precum Gap sau Old Navy au închis şi ele uşile până la noi ordine. Cu toţii au emis acelaşi comunicat, în care se afirmă că „monitorizează îndeaproape situaţia epidemică şi sprijină autorităţile”.
Tot mai multe zboruri sunt anulate
Nici companiile aeriene nu mai doresc să zboare spre China, anulând tot mai multe zboruri de la o oră la alta. Startul l-a dat British Airways, care a anunţat miercuri că suspendă toate zborurile directe către China. La fel a procedat şi United Airlines, Air Canada, Finnair, Air India sau Air Asia, care au invocat „cererea foarte redusă de bilete”. American Airlines, Delta Air Lines şi United au oferit posibilitatea schimbării gratuite a datei zborului până la finele lui februarie. Cathay Pacifc, cea mai importantă companie aeriană din Hong Kong, a redus la jumătate zborurile cu China.
General Motors, Nissan, Ford, Honda au precizat deja că îşi închid fabricile cel puţin până pe 3 februarie. Honeywell, Facebook, Bloomberg, Google, Apple şi-au îndemnat angajaţii din China să nu mai călătorească şi să se pună singuri în carantină până la noi ordine.
Mai mult, turiştii chinezi cheltuiesc aproape cinci miliarde de dolari în întreaga lume în fiecare săptămână. Călătoriile acestora au fost, însă, suspendate.
Pentru o ţară care are exporturi cu o valoare de aproape 330 de milioane de dolari în fiecare oră, fiecare vapor care nu părăseşte portul, fiecare fabrică ce îşi suspendă activitatea pentru producţia din Occident, înseamnă pierderi colosale. Nu doar pentru China, însă, ci pentru toate ţările implicate. Asta pentru că salariaţii vor fi plătiţi, deşi nu muncesc, termenele de livrare vor creşte mult, iar veniturile scad pentru orice oră de întârziere a comenzilor.
Coronavirusul se transmite la fel ca virusul gripal
Numele de coronavirus provine de la forma sa, care seamănă cu o coroană atunci când este văzut la un microscop. Coronavirusurile afectează atât omul cât şi animalele (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini), producând afecţiuni ale căilor respiratorii, unele foarte grave.
Atunci când un Coronavirus are ca şi gazdă un animal, iar acesta evoluează şi trece în corpul uman, devine în acel moment un nou tip de virus, mult mai sever, care determină simptome ce pot duce până la deces.
În urma studiilor efectuate pe noul Coronavirus semnalat în China, se presupune că acesta provine de la animale infectate (şerpi, lilieci) dintr-o piaţă din Wuhan.
Coronavirus se transmite în acelaşi mod în care se transmite virusul gripal, adică prin contactul cu persoanele infectate care tuşesc şi strănută, prin atingerea mâinilor sau feţei unei persoane infectate sau prin atingerea unor lucruri pe care le-au atins persoanele infectate.
Virusul provoacă febră, precum şi simptome respiratorii: tuse uscată, dispnee, dureri musculare. Simptomele în cazuri severe includ pneumonia, insuficienţa renală şi pot duce chiar la deces, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Nu există un tratament specific pentru Coronoavirus şi nici un vaccin pentru a preveni infecţia cu acest agent patogen.
Recomandări pentru a preveni răspândirea infecţiei
Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecţiei includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii şi nasului atunci când tuşim sau strănutăm, gătirea completă a cărnii şi a produselor care provin de la animale.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu cei care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse şi strănut şi trebuie purtată mască de protecţie atunci când se merge în zone aglomerate (cum ar fi unitatea de primiri urgenţe a unui spital, camera de gardă, supermarket, etc.).
Problema cea mai mare, din punct de vedere medical, este faptul că, deşi virusul are o mortalitate mult mai scăzută, 2-3%, faţă de SARS 15-30%, contagiozitatea foarte mare ar putea face ca acele procente de 2-3% să însemne mult mai multe decese decât la SARS, din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri.
Din punct de vedere medical, virusul pune deja mari probleme mari statelor lumii, nu numai Chinei. De această dată, însă, ar putea fi pentru prima dată când periculozitatea unui virus va fi resimţită nu în numărul de îmbolnăviri sau decese, ci în cum se va răsfrânge în economia mondială.
Teorii ale conspiraţiei
Noul virus din China a dat naştere şi multor teorii ale conspiraţiei. Astfel, mulţi cred că nu este o coincidenţă faptul că acesta a apărut în oraşul Wuhan, unde se află Laboratorul Naţional de Biosiguranţă Wuhan, în care cercetătorii chinezi studiază cele mai periculoase şi contagioase boli, SARS şi Ebola fiind printre ele.
Laboratorul a fost construit în cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan şi inaugurat în 2017 ca o unitate de cercetare la cele mai înalte standarde ştiinţifice şi de securitate. A fost prilej de mare laudă internaţională pentru autorităţile chineze, care l-au promovat ca o extraordinară realizare a comunităţii ştiinţifice, fiind primul astfel de laborator construit în China. Dar pentru restul lumii, locul a devenit rapid un motiv de îngrijorare.
„Virusul SARS, spre exemplu, a scăpat de mai multe ori din instalaţiile de izolare din Beijing”, atrage atenţia revista Nature.
Laboratorul se află la 30 de kilometri distanţă de piaţa de peşte, locul de unde a pornit infecţia cu noul tip de coronavirus. Oameni de ştiinţă chinezi care lucrează în străinătate atrăgeau atenţia încă din luna decembrie că sunt prea multe coincidenţe. Tot o coincidenţă fiind însă şi faptul că între China şi SUA se duce un război economic tot mai aprig chiar pe tema schimburilor comerciale şi a acordurilor între cele două mari puteri.
Urmărind acest link puteţi urmări aproape în timp real evoluţia virusului în China şi la nivel mondial, cu număr de îmbolnăviri, decese, cazuri vindecate şi locaţiile tuturor acestor cazuri.
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6