Statele Unite urmează să se finalizeze, pe data de 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acţiune ce sporeşte temerile privind o nouă cursă a înarmării, informează postul BBC.
Pe data de 2 august expiră preavizul de şase luni dat Moscovei de Washington, prin care Administraţia SUA avertiza că se va retrage din acord în cazul în care Rusia nu se conformează până atunci prevederilor cuprinse în tratatul semnat în anul 1987.
Mike Pompeo, Secretarul de Stat de la Washington, a anunţat vineri că SUA se retrag în mod formal din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare(INF), afirmând că Rusia este în întregime responsabilă pentru această situaţie, în timp ce Moscova a anunţat încetarea acordului ”la iniţiativa” SUA.
„Pe 2 februarie 2019, SUA au acordat şase luni Rusiei să se conformeze din nou Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Rusia a refuzat, aşa că tratatul încetează astăzi (vineri, n.red). Statele Unite nou vor rămâne parte a unui tratat încălcat de cealaltă parte. Rusia poartă responsabilitatea exclusivă”, a scris Pompeo pe Twitter.
Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat oficial anularea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.
„Pe 2 august 2019, la iniţiativa părţii americane, a încetat să mai fie apicabil tratatul între Uniunea Sovietică şi Statele Unite privind eliminarea rachetelor cu raze intermediare şi scurte de acţiune, semnat la Washington pe 8 decembrie 1987”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de ştiri Tass.