Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit opozant al guvernului președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, a fost arestat vineri la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), după ce marți acesta scăpase din mâinile polițiștilor veniți să-l aresteze, transmite EFE.
„Agenții Poliției Naționale au descoperit locul unde se ascundea Saakașvili, în strada Otradnaya din Kiev, și l-au reținut. Arestatul se află într-un centru de detenție temporară”, a informat, într-un comunicat, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko.
Partidul de opoziție condus de Mihail Saakașvili, Mișcarea Noilor Forțe, le-a cerut vineri simpatizanților să inițieze o acțiune de protest și să se adune la locul interogatoriului.
Potrivit unei relatări AFP de miercuri, 13 persoane fuseseră rănite în ciocniri la Kiev în timpul unei noi încercări a autorităților de a-l reține pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili.
Acesta este bănuit că a vrut să „preia puterea prin forță” în timpul recentelor manifestații de la Kiev împotriva corupției, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, care l-a acuzat pe Saakașvili că este finanțat de fostul președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestațiilor proeuropene de la Kiev.
Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, fusese reținut pentru scurt timp marți dimineață în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susținători care au blocat furgoneta care îl transporta.
Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi pentru ”abuz de putere”, acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.
Mihail Saakașvili, un reformator charismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.
După ce și-a părăsit țara, unde a căzut în dizgrație, Saakașvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud). El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, că îi ‘jefuiește’ pe ucraineni. Poroșenko i-a retras în iulie 2017 cetățenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakașvili își pierduse deja și cetățenia georgiană. Tot cu ajutorul susținătorilor săi, el a reușit în luna septembrie să intre în Ucraina dinspre Polonia, autoritățile de la Kiev nereușind să-l oprească la graniță