vineri, aprilie 4, 2025
AcasăInternaționalEconomia mondială, subminată de infecţii

Economia mondială, subminată de infecţii

Infecţiile rezistente la antibiotice ar putea avea până în 2050 efecte devastatoare asupra economiei mondiale, de o amploare comparabilă cu cea a crizei financiare mondiale din 2008, avertizează Banca Mondială, care cere adoptarea de măsuri de urgenţă pentru stoparea răspândirii infecţiilor rezistente la antibiotice, informează Agerpres.

Potrivit unui studiu publicat în prima zi a Adunării Generale a Naţiunilor Unite (ONU), în cel mai pesimist scenariu rezistenţa microbiană la antibiotice ar putea provoca o scădere de 5% a Produsului Intern Brut în ţările cu venituri reduse şi ar arunca 28 de milioane de persoane în sărăcie până în 2050. În plus, spre deosebire de criza financiară din 2008, nu ar exista posibilitatea unei reveniri ciclice pe termen mediu deoarece impactul costisitor al rezistenţei microbiene la antibiotice ar persista. „Amploarea şi natura acestei ameninţări economice ar putea anula progresele realizate în domeniul dezvoltării economice şi ar putea să ne îndepărteze de obiectivele vizând eradicarea sărăciei extreme şi de creştere a prosperităţii. Trebuie să acţionăm rapid pentru a evita o criză potenţială”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Raportul Băncii Mondiale se bazează pe prognozele economice ale instituţiei pentru perioada 2017-2050. Conform concluziilor raportului, până în 2050 PIB-ul global ar putea scădea cu cel puţin 1,1%, conform scenariului unui impact redus al rezistenţei microbiene la antibiotice, şi cu 3,8% conform scenariului unui impact ridicat. De asemenea, potrivit raportului, cheltuielile mondiale cu sănătatea ar putea înregistra o creştere cuprinsă între 300 şi 1.000 miliarde de dolari pe an până în 2050, în funcţie de diferite scenarii. Fermierii din întreaga lume ar fi şi ei afectaţi, Banca Mondială estimând că până în 2050 producţia globală de carne urmează să scadă cu 2,6% până la 7,5%, dacă problema infecţiilor rezistente la antibiotice nu va fi rezolvată.

Apariţia bacteriilor rezistente la medicamente a fost provocată, parţial, de utilizarea crescută a antibioticelor în tratamentul oamenilor şi şeptelurilor. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), anual sunt utilizate 60.000 de tone de antibiotice în industria creşterii animalelor, un număr care va creşte ca urmare creşterii cererii pentru produse de origine animală.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...