Lipsa tot mai multor medicamente din spitalele din ţară face Ministerul Sănătăţii să ia măsuri şi încearcă să rezolve discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente.
Pentru a putea asigura necesarul de medicamente pentru tratamentul pacienților, fiecare unitate sanitară trebuie să transmită la Ministerul Sănătății informații cu privire la medicamentele care lipsesc în tratamentul bolnavilor, inclusiv cantitățile necesare.
Decizia a venit după ce, în data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrică a Ministerului Sănătății a semnalat o serie de probleme referitoare la achiziția de citostatice. În urma acestei informări, Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat Comisiei de Oncohematologie, în data de 11 iunie 2019, să revină cu detalii privind cantitățile necesare în spitale, pentru fiecare produs în parte.
Situaţia nu este singulară, însă, Monitorul de Botoşani semnalând încă din primăvara acestui an mai multe disfuncţionalităţi în aprovizionarea celui mai mare spital din judeţ cu o serie de medicamente. În acest context, deşi sunt plătitori ai asigurărilor de sănătate pacienţii botoşăneni sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri o parte din tratamentul de care au nevoie. „Așa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienților săi. Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confruntă cu lipsa unor medicamente trebuie să anunțe cât mai repede Ministerul Sănătății, care are o structura dedicată pentru rezolvarea situațiilor de acest gen. Nu este normal să sufere pacienții din lipsa de interes al unor angajați care nu își fac treaba”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.