Prognosticele cele mai negative ale medicilor specialişti s-au adeverit şi inevitabilul s-a produs. Bărbatul căzut în cazanul cu alcool a murit în noaptea de luni spre marţi, organismul cedând după aproape cinci zile de luptă. Bărbatul de 59 de ani a fost internat pe secţia de reanimare imediat cum a ajuns la spital, medicii încercând transferul lui într-un centru de arşi, însă din cauza stării foarte grave în care era, a rămas la Botoşani, nefiind primit la Bucureşti sau Iaşi. În noaptea de luni spre marţi, inima acestuia a cedat. „Din păcate pacientul a intrat în stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare fiind fără succes”, a precizat un medic din cadrul Spitalului Judeţean Mavromati.
De altfel, medicii specialişti au spus că nu au mai avut parte de un caz atât de grav în activitatea lor la Botoşani.
Arsurile de gradele III-IV sunt cele mai grave și distrug straturile pielii interesate în regenerarea acesteia, inclusiv foliculii de păr și glandele sebacee și terminațiile nervoase. Semnul clinic este escara și necesită tratament chirurgical, excizie și grefare.
La nivelul zonelor arse și a țesuturilor din jur au loc pierderi lichide masive, pierderi de sodiu și proteine, conducând la șoc hipovolemic. Astfel, corpul încearcă să salveze în primul rând creierul și direcționează fluxul sanguin rămas spre sistemul nervos central. Consecințele însă se văd la nivelul rinichilor, plămânilor, tubului digestiv și a altor organe – care rămân fără resurse. Celulele acestora, în cazul în care nu se aplică tratament intensiv, încep să moară, iar funcțiile organelor cedează, instalându-se disfuncția multiplă de organe. Mucoasa intestinală se poate ulcera și poate conduce la hemoragii.
De la locul arsurii, celulele implicate în inflamație eliberează în circulație numeroase molecule toxice care se vor împrăștia în tot corpul.
Pacienții cu arsuri importante au un metabolism alterat, care interesează glucidele, proteinele, lipidele, calciul.
La toate acestea se adaugă lipsa unei oxigenări suficiente a țesuturilor.
Astfel, tratamentul unui pacient cu arsuri grave este complex, de durată, iar evoluția este oscilantă și depinde de foarte mulți factori, putând apărea complicații grave atât recent, cât și la distanță de momentul producerii accidentului.