Elevii din învăţământul primar şi gimnazial din 50 de şcoli din ţară, printre care şi cei de la Liceul Plopenii Mari-Ungureni, ar fi trebuit ca în anul şcolar trecut să primească o masă caldă pe zi. Acest proiect pilot a fost aprobat de Guvernul Cioloş în august 2016. La acea dată, guvernanţii anunţau că procedura va fi urgentată pentru ca elevii din cele 50 de unităţi pilot să primească hrana caldă începând cu prima zi de cursuri din anul şcolar 2016-2017. Normele însă au apărut cu întârziere, astfel că proiectul a fost implementat în puţine şcoli din ţară.
La Ungureni, cei aproximativ 800 de elevi au tot aşteptat o masă caldă la şcoală, însă nu au mai primit-o până la finele anului şcolar trecut. Din şapte firme înscrise, a fost desemnată câştigătoare o societate botoşăneană, care urma să asigure masa caldă în sistem de catering. Procedura s-a blocat din cauză că una dintre firmele participante a contestat rezultatul. „Din păcate, la noi în ţară birocraţia este foarte mare. Până a venit răspunsul, timpul a trecut şi practic firma care a câştigat trebuia să asigure masă caldă numai pentru o săptămână, însă unii copii erau deja în vacanţă”, a explicat Ilie Ivanache, primarul comunei. În cazul în care nu erau contestaţii, elevii ar fi urmat să primească timp de două luni masa caldă.
Potrivit edilului, banii alocaţi pentru anul şcolar trecut, aproximativ 500.000 de lei, au fost returnaţi la bugetul de stat. „Deocamdată, nu ştim nimic. S-a spus că în acest an şcolar vor fi prinse şi alte comune, însă oficial nu am primit nimic. Ar fi extraordinar ca elevii să primească o masă caldă”, a mai spus primarul.
Despre continuarea acestui program nu se ştie nimic nici la nivelul conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Deocamdată, nu am primit nici o precizare de la minister”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
– Virginia CONSTANTINIU