Se vorbește din ce în ce mai mult despre reforma educației și este firesc să fie așa în condițiile în care e tot mai evident că învățământul românesc nu te pregătește pentru ziua de mâine, ci mai degrabă pentru cea de ieri sau alaltăieri. Dacă vrem o societate sănătoasă și performantă, e cazul să investim mai mult în educație, dar așa ceva nu o să se întâmple prea curând. Se face reformă de dragul reformei, cu prestații din categoria „am făcut și noi ceva” și se cam pierde din vedere faptul că la desăvârșirea educației unui individ trebuie să participe atât familia cât și societatea. Familia trebuie să asigure cei șapte ani de acasă și să colaboreze cu cadrele didactice, iar societatea are datoria de a asigura exemple de reușită pe baza educației. Ori, s-avem iertare, la noi numai așa ceva nu vedem.
Educația de calitate nu presupune doar cunoștințe și abilități pentru disciplinele predate la școală, ci înseamnă mult mai mult. Comportament civic și responsabil, de pildă. Ni s-a băgat în cap că suntem cei mai cei de pe fața pământului și am ajuns să ne comportăm complet haotic și iresponsabil. Nu suntem mai cu moț decât alții, dar needucați și neasumați cu siguranță.
Mai zilele trecute românii au reușit să-și dea în stambă rău de tot. O șoferiță din Germania fost la un pas să fie linșată de un grup de români pentru că a accidentat ușor un copil de patru ani. Cea mai vehementă și agresivă a fost mama românașului, care a câlțâit-o cu simț de răspundere pe pasagera mașinii, deși, s-avem iertare, oare cine e vinovată pentru că un copil de patru ani a ajuns în stradă? Era de datoria mamei să-și supravegheze plodul, dar de unde atâta implicare? Așa, ca fapt divers, vreo sută de românași s-au repezit să ia dreptatea în propriile mâini, dar nu s-a deranjat unul să sune la Urgențe. Toți s-au considerat îndreptățiți să ia atitudine românească. Pentru că noi, românii, suntem mai ceva ca alții și avem drepturi. Pe meleagurile noastre, un iresponsabil a lovit un adolescent cu mașina pentru că acesta a îndrăznit să-i atragă atenția că nu respectă regulile de circulație. Năucul de la volan s-a simțit lezat în amorul propriu și a acționat cum l-a dus capul. Într-o țară civilizată, ăsta nu ajungea să aibă permis de conducere sau înfunda pușcăria pentru un astfel de gest, dar la noi e posibil să scape cu amendă sau ceva cu suspendare.
În România a devenit periculos să ai comportament civic și responsabil. Dacă-i atragi vreunui bizon atenția că a parcat pe trecerea de pietoni, riști să iei bătaie. Cine ești tu să-i spui lui că a încălcat legea? El știe mai bine, el are drepturi, tu ești doar un prost care-i strică starea de bine. Dacă nu poate să te bată, începe să urle, ceea ce tot educație proastă înseamnă. România merge înainte, numai că direcția duce în jos. Avem nevoie de educație pentru asumare și responsabilitate, iar o astfel de educație nu se face doar cu manuale și examene, ci și prin sancțiuni prompte, eventual și amenzi nesimțite. Nu cred că bizonul care parchează pe trotuar sau lasă mașina pe avarii în intersecția semaforizată, deși are parcare la o sută de metri, va rămâne complet insensibil la o amendă care valorează cât rabla din cauza căreia a dezvoltat complexul de superioritate, mai ales dacă autoritățile vor insista să-și încaseze banii, oferindu-i ca alternativă niscaiva zile de studii la fără ferestre. Cât timp autoritățile nu vor interveni la modul dur și implicat, să nu ne așteptăm la minuni, ci ne vom învârti la nesfârșit în cercul prostiei agresive și al drepturilor închipuite. Nu școala produce haos în societate, ci tocmai societatea care a abandonat ideea educației pentru responsabilitate. Vrem o Românie civilizată, o țară ca afară? Atunci să nu mai confundăm libertatea cu tupeul și drepturile cu aroganța, să nu mai tolerăm agresivitatea iresponsabilă și să luăm măsurile care se impun, nu doar ceva măsuri acolo, după care să ne mirăm că nu dau nici un fel de rezultate.