luni, februarie 10, 2025
AcasăEditorialDecizia se ia astăzi - Virgil COSMA, jurnalist

Decizia se ia astăzi – Virgil COSMA, jurnalist

Este foarte probabil ca amploarea pe care a luat-o scandalul Nordis, care însumează atât de multe infracțiuni încât acoperă pagini întregi din Codul Penal, să aibă o strânsă legătură cu alegerile prezidențiale din mai. Ținta finală pare să fie premierul Marcel Ciolacu, un ins unsuros care, ca în cazul negăsitului său original al diplomei de bacalaureat, flutură acum niște hârtii care să-l absolve de acuzația de a se fi lăsat mituit. Nu a convins pe nimeni și impresia generală, că este unul dintre apropiații grupului infracțional, devine din ce în ce mai pregnantă. Și, dacă vorbim despre o țintă, înseamnă că cineva a apăsat pe trăgaci. Cine?

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Referatul cu propunerile de arestare în dosarul Nordis are 600 de pagini, însă întregul dosar poate deveni mai amplu, potrivit unor surse judiciare citate în presă. Mă aștept ca în următoarele luni să iasă la iveală legăturile infractorilor cu nume și prenume din politică, afaceri, justiție și fisc. Depinde ce și cât vor decide să spună cei arestați pentru a-și ușura pedepsele. Aceleași surse lasă să se înțeleagă că mai mult de 50 de politicieni ar avea legături suspecte, directe sau indirecte, cu afacerile Nordis. Patronii companiei au încercat să își „asigure spatele” prin relații și diverse favoruri făcute politicienilor provenind din mai multe partide.

Dincolo de luptele – de notorietate deja – pentru preluarea puterii în PSD, cu facțiunea Stănescu-Tudose asaltând pozițiile grupării Ciolacu-Grindeanu, dincolo de imixtiunea din ce în ce mai brutală a reînviatului Ponta, care promite puciștilor să aducă partidului o alianță cu AUR și POT, mai sunt și grupurile de interese ale unora dintre liderii județeni mai puternici. Dacă luăm în considerare și posibila imixtiune a lui Iohannis în jocurile de putere de pe Dâmbovița – umblă vorba că vrea să-l numească pe Ciucă fie la SRI fie la SIE și că de aceea ar fi demisionat generalul din Senat – lucrurile se complică, și atunci în spatele operațiunii „afară cu Ciolacu din partid” s-ar putea să nu mai fie un singur trăgător, ci un întreg pluton de execuție.

Greu de prevăzut cum se va finaliza acest dosar, deocamdată doar confirmă certitudinea pe care o aveam încă din epocile Năstase, Tăriceanu sau Băsescu – ca să dau doar câteva exemple – și anume aceea că legăturile subterane ale unora dintre politicieni cu interlopi, magistrați corupți și inspectori ai fiscului nu sunt doar scenarii de film, ci realitatea în umbra căreia trăim zi de zi. Nici acum nu e altfel, ascensiunea fulminantă soției patronului Nordis, fostă avocat al interlopilor, suită cu protecția premierului la șefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, ne arată până la ce nivel pot ajunge grupările infracționale la noi în țară.

Preşedintele Iohannis i-a convocat la Cotroceni pentru azi, de dimineață, pe preşedinţii partidelor din coaliţia de guvernare, fără să menționeze motivele întrunirii de urgență. Pe de o parte, există bănuiala că preşedintele Iohannis ar putea să-şi anunţe demisia. Pe de altă parte, s-ar putea să fie vorba despre o eventuală demitere a premierului. În ultimii ani, preşedintele a invitat şefii partidelor doar în situaţia în care urma să desemneze premierul. Despre suspendare nu poate fi vorba, fiindcă nu mai e timp de referendum, ar fi cu doar câteva zile înaintea alegerilor.

În oricare dintre situații, vânzoleala rămâne doar acolo, la vârf, între cele câteva zeci de persoane care încă au putere de decizie. Pentru restul populației nu se va schimba nimic în bine, avem în continuare același stat aproape eșuat, în care instituțiile nu-și fac treaba și în care cetățenii nu mai au încredere. Urmează o criză economică și o perioadă de instabilitate greu de redresat. Nu-i nimic, în câteva zile sosește în București Richard Grenell, trimisul noii stăpâniri de la Washington. Poate să facă el ordine unde noi nu suntem în stare, deși am mari îndoieli că va reuși.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-5.6 ° C
-5.4 °
-5.6 °
87 %
1.1kmh
3 %
lun
-3 °
mar
2 °
mie
2 °
joi
5 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cică nu mai este poezie în jocul de fotbal. Este, dar în tribune.

EDITORIAL

La câteva zile după alegerile parlamentare din 2020 am stat la discuții cu un prieten care s-a gândit să-și caute norocul peste hotare. Și...

EPIGRAMA ZILEI

S-au lămurit acum și ele Că geometria-i efemeră Văzând cum cele pătrățele, S-au transformat în ... semisferă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...