sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăEditorialCum întrețin politicienii teoriile pe care le condamnă - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Cum întrețin politicienii teoriile pe care le condamnă – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Reprezentanții actualei clase politice se miră de conspiraționismul care a pus stăpânire pe țară. Cum e posibil ca românii să voteze în masă un candidat care are capul plin de teorii bizare și complet lipsite de fundament științific? Uite că nu doar a fost posibil, dar e posibil ca isprava să se repete, dar aleșii nu-și găsesc nicio vină pentru asta, deși, dacă ar fi să punem unele întrebări, am putea să o facem în maniera unui banc porcos: Cine a început primul? Pentru că, s-avem iertare, dar nu cumva guvernanții au fost cei care au contribuit la proliferarea teoriilor conspiraționiste?

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În societatea românească nu există un dialog sincer între guvernanți și guvernați, nici măcar o mimare a acestuia. Cei de la butoane iau măsuri nepopulare sau chiar vădit îndreptate împotriva cetățeanului de rând și le motivează cu justificări de nivelul grădiniței. Astfel, „plafonarea” prețurilor la energie electrică și gaze s-a făcut la un nivel foarte ridicat, dar după ce prețul acestora a fost crescut artificial prin metoda suveica, prin care resursele au tot fost vândute între companii care, luate fiecare în parte, au venit cu adaosuri comerciale decente. Evident, „plafonarea” e suportată tot din banul cetățeanului, dar conducătorii spun că e de la buget. Românii au sesizat diferența între discursul aleșilor și mânărie, astfel că teoria conspirației privitoare la spolierea populației prin creșteri artificiale de prețuri la energie și mai apoi prin căpușarea bugetului s-a dovedit a avea ditamai sâmburele de adevăr.

Atunci când guvernul a lansat în sfârșit tichetele de vacanță pentru bugetari, s-au găsit destui care să aprecieze că este vorba de o conspirație menită să îngrașe conturile jucătorilor din Horeca și, la cum au evoluat prețurile la cazare, se pare că n-au vorbit chiar aiurea. Mai nou, guvernanții au dat iar apă la moară conspiraționiștilor și i-au luat de proști pe români. Voucherele de vacanță au fost reduse la jumătate, dar nu chiar la jumătate (sună cam lipsit de logică, dar vorbim de aleși, deci cam așa și este). Trăim vremuri de criză, așa că statul nu-și mai poate permite să ofere tichete de vacanță, dar nici nu poate să-i lase cu ochii în soare pe cei din Horeca, mai ales că unii dintre aleși au afaceri în domeniu. Așa că s-a apelat la o struțo-cămilă menită să stoarcă mai mulți bani de la cetățeni. S-a mers pe varianta jumi-juma. Vrei tichete de vacanță? Statul nu-ți mai poate da decât jumătate din sumă, dar numai dacă vii cu dovada că ai achiziționat un pachet de servicii turistice în valoare de o mie șase sute de lei. Adică dai banul și aștepți ca statul să-și onoreze promisiunea, ceea ce e puțin probabil să se întâmple, doar am mai trecut prin așa ceva.

Practic, bugetarii mărunți sunt prostiți să întrețină sectorul turistic, deoarece pachetul turistic care aduce decont trebuie achiziționat de la unități înregistrate în sistemul voucherelor de vacanță, dar care practică tarife sensibil mai mari decât concurența. La Eforie, de exemplu, o destinație foarte iubită de români, poți găsi cazare la prețuri decente, dar nu pe tichete. Unitățile care acceptă vouchere de vacanță au prețuri fantastice; un set de tichete abia poate achita cazarea pe o noapte. Sunt sigur că aceste amănunte sunt bine cunoscute de cei care au luat deciziile astea aiurite, doar că, în loc să ia măsurile necesare – eventual anularea voucherelor – deștepții de la butoane mizează pe prostia și lăcomia românilor. Lasă, că o să se lăcomească la ăia opt sute de lei, o să umple și anul ăsta hotelurile și pensiunile, ce dacă prețurile sunt nesimțite? Nu e prost cine cere, e prost cel care dă.

Manevre și manevre, bazate pe prosteală, nu pe măsuri corecte. Așa că nu e cazul să ne mirăm că românii văd conspirații în toate acțiunile guvernului și, pe undeva, nici nu mai e de mirare că vor în fruntea lor un conspiraționist. Conspirația privitoare la învățământul din România spune că aleșii nu investesc în educație pentru că ne vor proști și ușor de manipulat. Se pare că exact asta au obținut…

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
2.8 ° C
3.3 °
2.8 °
84 %
2.8kmh
7 %
sâm
7 °
Dum
7 °
lun
9 °
mar
8 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La noi totul e transparent. Chiar şi când ne ducem gunoiul.  

EDITORIAL

În ultimele luni, una din principalele teme abordate de către politicieni, analiști, oameni de rând, jurnaliști, economiști sau academicieni se referă la gaura uriașă...

EPIGRAMA ZILEI

Aproape sigur, nu-i tipar În care viața să încapă, Doar un ciudat itinerar: Dintr-o ... gropiță, într-o groapă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...