luni, octombrie 28, 2024
AcasăEditorialBanii pentru partide - Virgil COSMA, jurnalist

Banii pentru partide – Virgil COSMA, jurnalist

Pentru a avea democrație este nevoie de grupări conduse de lideri aleși din comunitate, care să exprime liber voința celor pe care îi reprezintă. De aceea avem partide. Numai că niciun partid politic nu poate trăi din cotizațiile membrilor săi, care sunt cel mai adesea pur simbolice. Nu poate trăi nici din donații, fiindcă acestea nu au continuitate. Și atunci, având în vedere situația economică din țările emergente, cum este și a noastră, devine obligatoriu ca existența lor să fie subvenționată de stat, de la buget. Adică noi toți plătim ca să avem democrație. Doar că în România, ca în mai toate domeniile vieții sociale sau economice, de la acest „trebuie” la abuz nu este decât un pas, pe care politicienii noștri l-au și făcut.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Partidele politice au primit sume enorme pe final de an, înaintea acestei campanii electorale, prin rectificare bugetară. Operațiunea s-a făcut pe ascuns, departe de ochii opiniei publice dar și fără  avizul Consiliului Economic și Social CES). Guvernul a avut doar aprobarea de la Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache, nimeni altul decât celebrul „altă întrebare” și autor al nefastei tentative de lovitură legislativă care a scos lumea în stradă acum câțiva ani.

Concret, guvernul condus de Marcel Ciolacu a suplimentat cu peste 12 milioane de euro bugetul alocat partidelor, la ultima rectificare bugetară, din septembrie 2024. Acum cinci ani, partidele care aveau atunci reprezentare parlamentară au primit subvenție de la buget cam patru milioane de euro, în acest an suma totală a fost de trei ori mai mare. Cum s-a făcut artificiul ăsta? Printr-un procedeu clasicizat deja în guvernările noastre: modificarea actului legislativ pe drum, între instituțiile care trebuie să dea avizul și forma finală, publicată în Monitorul Oficial.

Pe pagina de internet a executivului, în documentele atașate ședinței de guvern, nu există proiectul de rectificare bugetară, nici la secțiunea de documente care intră în aprobare nici la secțiunea cu cele aprobate. Și, uite așa, în proiectul inițial de ordonanță pentru rectificare bugetară trimis Consiliului Legislativ și afișat pentru dezbatere publică, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) apare cu un minus de peste opt milioane de euro, dar în forma finală publicată AEP apare cu un plus de peste 12 milioane euro. De unde provin banii, de la UE, din PNRR, de la alte ministere? Mister total. CES, care trebuia consultat, nu a fost înștiințat.

Și, ca să avem o idee despre ce vorbim, iată sumele alocate partidelor în ultimii trei ani: PSD – 55 milioane euro, PNL – 47, USR – 24, AUR – 11, PMP – 2,4 și Pro România – 1,8. Nu este deloc clar nici cine a cerut majorarea fondurilor alocate partidelor, nici în ce forum s-a luat în discuție acest aspect, nici cine și cum a aprobat și nici de unde vin banii. Cert este că, având pâinea și cuțitul, partidele își alocă singure, prin persoane anume desemnate, valuri de bani pe care apoi îi gestionează discreționar, fără urmă de transparență. Sursele și modalitățile de cheltuire a acestor alocații apar mult după alegeri, de obicei măsluite cu documente justificative dubioase, când subiectul oricum nu mai interesează pe nimeni iar eventualele consecințe civile sau penale sunt aproape de zero.

Modul în care sunt distribuite subvențiile nu face decât să mărească discrepanțele între competitori. Cei care dețin puterea au toate șansele să și-o păstreze în timp ce eventualii nou veniți sunt ținuți în irelevanță, atâta vreme cât nu au mijloace prin care să devină cunoscuți. Și, în loc să ajute democrației, alocările au mai degrabă un efect pervers, împiedicând o reprezentare diversificată, conform opțiunilor populare. Adică, mai pe șleau, deși știm că aceste alocări sunt necesare, constatăm că felul în care sunt manevrate face mai mult rău decât bine, distorsionând atât procesul electoral cât și rezultatul alegerilor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
13.8 ° C
13.9 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
37 %
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Parcări nu sunt, dar teren de vânzare este la spital.

EDITORIAL

Cazul „Elisabeta Lipă” continuă să fie în prim planul vieții publice din Botoșani și nu numai, din două motive extrem de clare: notorietatea și...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...