joi, octombrie 17, 2024
AcasăEditorialPână la urmă, vina e tot a noastră - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Până la urmă, vina e tot a noastră – Ciprian MITOCEANU, scriitor

În ultima perioadă, în mass media – mai ales cea aservită partidelor de guvernământ – apar tot mai des articole în care se atrage atenția asupra unor probleme ce vor fi generate de retragerea decrețeilor la pensie. Dacă România educată ar fi dat măcar un sfert din roadele promise, tot românul ar ști ce se ascunde în spatele definiției decrețelului și n-am fi conduși de clasa politică de care avem parte în prezent.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru cei care nu știu pentru că n-au avut parte de educația promisă, dar și pentru nostalgicii care au uitat tocmai ce memoria lor trebuia să rețină pe vecie, decrețeii sunt „rezultatul” Decretului Lege 770 din 1966. Pentru unii, decreței sunt toți cei născuți între 1966 și 1989, ceea ce e cam forțat. Decrețeii originali sunt cei veniți pe lume în anii care au urmat punerii în practică a Decretului 770, act normativ prin care năucul de la Scornicești a urmărit să-și crească numărul de viitori adepți. Și i-a reușit atât de bine încât în următorul an s-a născut cel mai numeros contingent din istoria României, peste jumătate de milion de copii, în condițiile în care în anul precedent se născuseră ceva mai mult de două sute de mii. Și în 1968 s-a sărit peste jumătate de milion de nou născuți, după care natalitatea a tot scăzut, până la nivelul la care, în 1992, a fost depășită de mortalitate.

Revenind la decreței, tot felul de specialiști plătiți de stat avertizează că, atunci când se vor pensiona masiv – unii deja au ani de pensie la activ, dar nu toți decrețeii au avut norocul să presteze ca magistrați, polițiști și eventual turnători – sistemul de pensii din România va intra în colaps. Și încearcă să bage în capul oamenilor ideea că vina pentru apocalipsa asta a pensiilor aparține tot oamenilor de rând. Care trebuiau să se gândească din timp și să pună bani la ciorap, să economisească, să investească la bursă și în fonduri, nu să se lase în baza pensiei pe care se va îndura statul să le-o stabilească. Pentru că în România pensia nu are nicio legătură cu contributivitatea, ci cu cât se îndură statul să-ți dea.

Într-o țară unde statul îți ia un sfert din venituri în contul viitoarei pensii, unde contribuția legală la pensia privată a fost întârziată cu anii, guvernanții și „specialiștii” aserviți au tupeul să dea vina pe amărât. Păi măi cum vă spunea Ciolacu, nu cumva e mai ales vina voastră? În opinia pretins autorizată cetățeanul poartă întreaga răspundere dacă, ajuns la vârsta senectuții, nu va avea bani pentru facturi sau pentru medicamente. Cetățeanul, că nu a investit mai bine…

În ce să investești în România? Să pui banii la Caritas, la FNI sau să cumperi apartament la Nordis? Să-ți faci depozit în bancă și să primești o dobândă derizorie din care statul are pretenția să-și trăgă partea? Bursa e haotică și controlată de politic, iar pentru a investi ai nevoie de o educație financiară de calitate, educație pe care statul s-a tot ferit să o ofere. La disciplina Educație Financiară elevii învață despre ce înseamnă un cont, ce este debitorul și antreprenorul și nu mai poate elevul de gimnaziu când i se spune că, dacă nu strânge bani, la bătrânețe o să sufere mult și bine.

Mai pe scurt, e numai și numai vina statului pentru faptul că seniorii au și vor avea o existență de mizerie. Decrețeii nu au apărut peste noapte, fac parte dintr-o realitate de care cei din fruntea statului trebuiau să fie pe deplin conștienți în urmă cu mult timp și să ia măsurile necesare. Gestionarea responsabilă a contribuțiilor, eliminarea pensiilor speciale – cel mai bine era ca acestea să nici nu fie înființate – investiții în sistemul de sănătate pentru ca oamenii să se bucure și de cealaltă contribuție luată cu japca și lista poate continua. Era timp, era nevoie de măsuri, însă cei care s-au perindat pe la butoane au preferat să tot amâne în ideea că mai e mult până departe și măgăreața o să cadă pe cine se va afla la butoane când grosul decrețeilor vor ieși la pensie. O strategie iresponsabilă și nesimțită pe care aleșii o neagă dând vina tot pe noi. Noi suntem de vină, nu ei… Ei, care știu prea bine ce au făcut; de ce credeți că și-au tras pensii speciale?

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
6.1 °
91 %
3.2kmh
6 %
joi
11 °
vin
11 °
sâm
11 °
Dum
12 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Probabil așa se livrează acuma, la easybox, cu kit de instalare și se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

Se vorbește adeseori despre cele trei puteri care deschid căile și drumurile într-un stat de drept, marii analiști, politologi și sociologi numindu-le după cum...

EPIGRAMA ZILEI

Drumul ei în lumea mare A fost numai în urcare. Ieri dormea în coviltir, Azi, mai sus, adică-n TIR ! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...