marți, octombrie 15, 2024
AcasăEditorialDin rău în mai rău - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Din rău în mai rău – Ciprian MITOCEANU, scriitor

În urmă cu aproape un sfert de veac, autointitulatul tribun Vadim a spus, poate, singurele vorbe cu adevărat inteligente din întreaga lui carieră. Pentru cei care se vor grăbi să urle că întinez memoria patriotului, țin să le aduc aminte circul făcut de Vadim atunci când Băsescu a condamnat oficial comunismul. Un act formal, care nu a obligat la nimic și nici nu a dus la cine știe ce urmări care să-i afecteze pe comuniști, dar asta nu l-a împiedicat pe Vadim să-și iasă din minți.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dar să revin la vorba de duh marca Vadim. Cu puțin timp înainte de ultimele alegeri prezidențiale ale mileniului trecut, Vadim a făcut o apreciere cât se poate de exactă, chiar profetică. Vai de țara care nu are de unde alege. Și erau doisprezece candidați la președinție, inclusiv tribunul și Iliescu. Desigur, a învins nemuritorul Iliescu, cu consecințele de rigoare.

Dacă pentru situația din 2000 există oarece scuze, respectiv că eram prea aproape de Ceaușescu și încă departe de Europa, pentru ce se întâmplă azi, ce scuze mai avem? Pentru că istoria se repetă, dar de data asta sunt paisprezece candidați din care nu ai ce alege. Pe bune, chiar nu este de unde alege; e mai rău decât acum cinci ani, când românii au fost forțați de PSD să-i mai acorde o șansă lui Iohannis, deși a fost evident din capul locului că o să facă și mai puțin decât în primul mandat. Dacă primul mandat a fost zero barat, ce se poate spune despre cel de-al doilea? Multe, dar nimic de bine și cel mai rău e că ne-a dus iar la nivelul anului 2000 când erau mulți candidați, dar nu aveai pe cine vota. Ba se poate spune că e mai rău decât atunci. În 2000 candidații aveau o oarecare formație intelectuală, evident că nu cea mai bună, dar măcar nu planau suspiciuni că nu au promovat examenul de Bacalaureat. Până și Ion Sasu și Nicolae Cerveni aveau ceva notorietate, ceea ce nu se poate spune despre măcar o treime din cei care se vor regăsi pe buletinul de vot. Cât despre cei cu notorietate, e mai ales din aia din categoria „Să vorbească de rău, să vorbească de bine, nu contează, să vorbească despre mine”. Adică scandal și traseism, nimic demn de apreciat. Studiile sunt dubioase, doctoratele plagiate…

Exceptând PSD și AUR, restul forțelor politice sunt de părere că pericolul pentru România vine de la… PSD și AUR. În cazul ăsta de ce restul forțelor politice nu și-au coordonat eforturile pentru a propune un candidat unic care să ne scape cu adevărat de pericolul pe care îl tot clamează? Așteaptă ca românii să producă minunea? Nu o să vezi așa ceva… S-a întâmplat și în trecut, când un grup de intelectuali a trimis o scrisoare candidaților la președinție, rugându-i să discute și să lase pe unul singur să-l înfrunte pe Iliescu, iar restul să-l sprijine. Toți candidații au fost de părere că e o idee grozavă, dar cu o condiție. Să se retragă restul și să-i sufle lui în pânze. După cum bine știm, nu s-a întâmplat nimic bun, așa cum nu o să se întâmple nici acum. Candidatul PNL face tot posibilul să nu intre în finală pentru că asta ar strica bazarul cu PSD, adversarul oficial, dar prietenul care se cunoaște la nevoie. Și la ce nevoi au politicienii din ziua de azi… Singurul lucru bun care s-a întâmplat în ultima perioadă e că lui Iohannis i s-a tăiat orice cale spre politica mare. A vrut la NATO, la UE, s-ar fi mulțumit și cu Senatul… N-a fost să fie. În sfârșit, ghinion și pentru el, nu doar pentru noi.

E rău… E atât de rău încât țara asta nu mai are niciun viitor. Pentru că e greu de imaginat că în următorii patru-cinci ani românii se vor trezi și vor forța politicul să livreze o garnitură de oameni de stat cu adevărat competentă, iar singura certitudine e că se poate și mai rău și la capitolul ăsta partidele se vor feri să dezamăgească.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
12.8 °
10.5 °
85 %
3.3kmh
91 %
mar
13 °
mie
13 °
joi
12 °
vin
11 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Vara asta secetoasă ne-a învățat niște lecții.

EDITORIAL

Dacă analiștii străini ar analiza modul în care Guvernul României împarte banii ar fi convinși că țara noastră este lovită, de câteva luni, de...

EPIGRAMA ZILEI

Fusei la coasă pe rouă Dar mult nu am rezistat Fin’că mă culcai la două... (Două de la noi din sat!)   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...