duminică, decembrie 1, 2024
HomeEditorialImplicare, dar nu când trebuie - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Implicare, dar nu când trebuie – Ciprian MITOCEANU, scriitor

La începutul lui 2012, când guvernul pe care-l conducea se confrunta cu probleme pe toate planurile, premierul Emil Boc a găsit o scuză cât se poate de pertinentă (din punctul lui de vedere) să nu răspundă la întrebările jurnaliștilor. Tocmai se anunțase ceva cod portocaliu spre roșu de viscol și menirea marelui om de stat era să trudească în slujba alegătorilor, nu să răspundă ziariștilor. La conferința de presă, orice era întrebat cu privire la scandalul Arafat – cât de naivi am fost să-l susținem – Boc guița sus și tare. Vine viscolul peste noi, prioritate au oamenii, nu ce spuneți voi acolo. Am luat și luăm măsurile necesare pentru ca tot românul să fie în siguranță. Vine viscolul, vine prăpădul…

Și a fost viscolul din februarie 2012. „Va fi o stare în care vom avea și viscol și ninsori în diverse regiuni ale țării”, conform aprecierilor specialistului de la Cluj. O criză pe care lipsa de implicare a autorităților a accentuat-o. Au fost câteva zile în care aprovizionarea magazinelor s-a făcut cu dificultate, nu se găsea pâine proaspătă… Cumva, în mai puțin de-o săptămână am fost aduși pe timpul lui Ceaușescu, dar nostalgicii n-au găsit resurse să se bucure; îi înjurau pe cei de la butoane, dar pentru alte motive decât cele pentru care le băgaseră carne în congelator cu două săptămâni mai devreme. O șmecherie ieftină și eficientă, dar care nu a ținut; la scurt timp după ce a scăpat țara de viscol, Boc și-a dat demisia. Nu-l plângem, nu-i merge rău deloc…

Zilele acestea ai noștri guvernanți au încercat să profite de ciclonul Ashley cam în aceeași manieră în care Boc a încercat să-și facă uitate greșelile cu câteva zile de ninsoare. După ce au stat cu mâinile în partea dorsală a corpului cât timp județul Galați era măturat de puhoaie, aleșii au socotit că-și pot spăla imaginea cu Ashley. Sau, dacă nu vor face față, măcar vor mânări niscaiva ajutoare de stat pentru sinistrați. Ajutoare care, de regulă, se alocă doar pe hârtie.

Pe rețele sociale au început să apară tot felul de poze cu diguri însăilate din saci plini cu nisip – la capitolul ăsta cei de la Apele Române sunt campioni – buldozere și excavatoare la lucru, specialiști la dat indicații și ce se mai poate. Desigur, nu s-a pierdut ocazia să se precizeze cât de greu se lucrează: nu există suficient personal pe posturile de execuție, dar cei care încă mai rabdă să fie conduși de politruci semidocți sunt la datorie și fac și ore suplimentare neplătite. Culmea ridicolului, nu? Nu ai voie să te plângi că nu ai suficienți truditori la sapă cât timp regia sau instituția are de zece ori mai mulți șefi. E așa o efervescență și o implicare de te întrebi unde erau oamenii ăștia nu mai departe de acum câteva săptămâni, când apele dezlănțuite distrugeau totul în calea lor. Unde erau digurile, unde erau sacii de nisip, unde au fost ascunse utilajele? Unde era toată implicarea asta? De ce autoritățile se pregătesc exemplar – vorba vine; exemplarul e doar în capetele aleșilor – pentru o ploaie mocănească, dar sunt complet descoperite când e o criză adevărată?

Și, mai ales, trebuie să ne întrebăm de ce nu s-a făcut nimic până acum pentru a preveni inundațiile? S-avem iertare, dar nu e prima dată când avem de-a face cu așa ceva. Specialiștii au propus soluții, dar guvernanții nu s-au grăbit să aloce finanțările necesare, în condițiile în care era vorba de sume mult mai mici decât valoarea pagubelor înregistrate la ultima catastrofă. Pentru statul român planurile de management al riscului de inundații nu reprezintă cine știe ce prioritate. Se vorbește despre așa ceva după fiecare nenorocire cauzată de apele scăpate de sub control, dar nu se fac pași concreți în direcția transpunerii proiectelor în fapte.

De ce atâta dezinteres, de ce atâta delăsare? Răspunsul e simplu. Ce-am votat, aceea avem. Am ales să ne reprezinte niște indivizi lipsiți de simțul realității și răspunderii, incapabili să privească în viitor și să acționeze preventiv. Pe ăștia nu-i interesează siguranța noastră, nu-i interesează nici dacă murim. Pe ei îi interesează doar să iasă încă odată la butoane.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
5.6 ° C
5.6 °
5 °
60 %
4.3kmh
5 %
Dum
7 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
5 °
joi
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici prea mult patriotism nu e bun, că se face frig.

EDITORIAL

Nu știu prin alte părți cum o fi dar la noi la Botoșani, conferința de presă a ajuns într-o mizerie absolută.  Politicieni, șefi de...

EPIGRAMA ZILEI

Afacerile pe la noi Anticipează un război Pentru că multe otrepe Mereu dau „tunuri” și „țepe”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...