luni, septembrie 30, 2024
AcasăEditorialCât contează cine va câștiga - Virgil COSMA, jurnalist

Cât contează cine va câștiga – Virgil COSMA, jurnalist

Dincolo de rezultatele alegerilor care urmează și care vor fi nesatisfăcătoare, indiferent cine și cum câștigă și indiferent de ce fel de majoritate se va forma, pentru noi ar trebui să conteze acum cel mai mult ce fel mediu economic va rezulta, cum ne va afecta veniturile acel mediu și, în general, cam ce ne așteaptă după acest dezmăț electoral. Am mai scris aici că trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău și revin asupra subiectului, pentru că datele rele de referință se adună ca norii negri de furtună care străbat țara în zilele acestea.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Până acum, ne-au salvat banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), veniți pe filiera europeană a măsurilor adoptate la Bruxelles pentru a atenua efectele trecutei pandemii din 2020. Dar din ei am absorbit puțin peste patru miliarde de euro din cele 27 alocate. Însă fondurile PNRR nu sunt totuna cu cele structurale – clasicele fonduri europene. Din cele peste 31 miliarde euro care ne-au fost alocate, rata noastră de absorbție la jumătatea perioadei prevăzute, respectiv 2021-2027, este zero.

Motivele le știm deja: birocrația excesivă și incapacitatea administrației locale de a gestiona proiectele asumate. Toate rapoartele de țară care vin de la instituțiile financiare internaționale sau de la Comisia Europeană pleacă de la premisa că principala vulnerabilitate a României este lipsa capacității administrative. Cum procedurile de înghețare a plăților, pentru depășirea termenelor au fost suspendate doar temporar după pandemie, este foarte probabil să ne luăm adio de la banii pentru școli, grădinițe și spitale.

România a parcurs una dintre cele mai prospere perioade ale existenței sale, alimentată fiind de finanțările nerambursabile, de tot felul de credite, de banii expaților români și de investițiile străine. Cu toate acestea, fiindcă toate guvernele au fost reactive și nu pro-active, cu măsuri luate pe picior ca reacții imediate la evenimente interne și externe, banii s-au dus cum au venit, risipiți în cârpeli de moment.

Nimeni nu a fost în stare să creeze și să impună un plan coerent de dezvoltare durabilă. Poate cu excepția lansării, acum 16 ani, a sistemului privat de pensii. Cred că este singura măsură luată în România prin anticiparea unei probleme structurale, respectiv ieșirea la pensie a valului de „decreței”, de peste șapte-opt ani. În rest, analizând ceea ce facem concret, dincolo de vorbe, constatăm că în timp ce noi ne zbatem să implementăm proiecte europene de acum zece ani, restul țărilor le realizează deja pe cele pentru viitoarea decadă.

Pe termen scurt, cred că trebuie să ne așteptăm la o recesiune. Aceasta înseamnă două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut (PIB) după două trimestre consecutive de creștere economică. Consecința imediată este scăderea consumului privat, creșterea numărului de incidente de plată, creșterea numărului de insolvențe, scăderea cererii pe piața de muncă, oprirea creșterilor salariale sau chiar o diminuare a salariilor. Despre o eventuală creștere a ratei șomajului nu are rost să vorbim fiindcă, în România, aceasta este egală practic cu rata de emigrație.

După luni de zile de ezitări, ministrul Boloș al finanțelor s-a văzut nevoit să spună, în sfârșit, adevărul: „România va intra începând de anul viitor într-un proces de ajustare fiscal-bugetară”, a anunţat el vineri seara. „Nu avem încă stabilite măsurile şi nu le avem definitivate cu Comisia Europeană, este un proces de negociere”, a precizat Boloş. De ce? Fiindcă guvernul actual nu știe nici ce și nici cum să facă pentru redresarea bugetului și atunci are nevoie de „foaia de drum” de la CE. De aceea nu este atât de important cine va câștiga proximele alegeri. Oricine va fi, va trebui să respecte drastic cerințele UE, fiindcă altfel România pierde atât fondurile de coeziune și pe cele din PNRR.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.9 ° C
8.9 °
8.1 °
96 %
3.1kmh
100 %
lun
9 °
mar
10 °
mie
15 °
joi
19 °
vin
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sunt zone cu aglomerație de președinți în perioada asta.

EDITORIAL

După cum se vede, o mare parte dintre români stă în aceste zile cu gura căscată la televizor urmărind în direct ruptura USL-ului. O...

EPIGRAMA ZILEI

Când mă ia cu el la râu Știu că nu am cum să scap, Mai întâi vrea „poale-n brâu” Și apoi ... în cap! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...