vineri, septembrie 27, 2024
AcasăEditorialUn scenariu destul de plauzibil - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Un scenariu destul de plauzibil – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Nu au mai rămas multe zile până la debutul oficial al campaniei electorale, dar asta nu înseamnă mare lucru, în condițiile în care toate partidele au cam furat startul. Cu alte cuvinte, sunt pe picior de egalitate, nimeni nu a rămas în urmă. Ba, privind la ce se întâmplă în tabăra lui Simion, se poate spune că „unii sunt mai egali decât alții”. Lupta e de-abia la început și e cazul să ne așteptăm la dezvăluiri senzaționale, acuzații și încercări de manipulare. E drept, am mai trecut prin așa ceva, partea proastă e că nu am învățat nimic și, ca de obicei, vom fi puși în situația de a alege răul cel mic. După treizeci și patru de ani de la Ceaușescu era cazul să știm cu ce se halește democrația, dar deocamdată încă n-am deprins nici măcar primele litere din abecedarul acesteia. În ciuda certurilor de la televizor și de pe rețele sociale, scenariul pus la cale de actorii politici e din ce în ce mai simplu de intuit.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Așa cum am mai amintit în multe dintre editorialele precedente, vom fi trași iar pe sfoară după o metodă care a funcționat în trecutul nu foarte îndepărtat. Anul 2000 a fost un an de cotitură în istoria României, cotitură care încă ne marchează destinele. În 1996, datorită victoriei Geologului, am crezut că am scăpat de Iliescu și vom avea, în sfârșit, parcursul european la care jinduiam. Dar a venit anul 2000 când în finală au ajuns Iliescu și Vadim, cel din urmă ajutat atât de servicii, cât și de faptul că Geologul și-a recunoscut neputința și a ales să nu mai candideze. Păcat că nu a făcut-o; ar fi fost răul cel mic. În lipsa Geologului, rolul de răul mai mic i-a revenit canaliei de Iliescu. Vă mai amintiți cum urla propaganda? Dacă ajunge Vadim la Cotroceni va fi vai de steaua noastră. Tribunul însuși promitea execuții pe stadioane și alte oribilități pentru care l-ar fi invidiat și Vlad Țepeș. Și românii, speriați de extremismul nebunului, s-au îngrămădit să-l voteze pe Ilici.

Nu credeți că scenariul se repetă, dar cu alte personaje? Cum poți face dintr-un individ meschin un mare om de stat? Prin comparație… Iohannis a prins al doilea mandat la Cotroceni nu pentru că l-ar da geniul politic afară din cele șase case, ci pentru că românii au fost forțați să-l compare cu Dăncilă. Pesediștii i-au făcut un serviciu enorm care ne-a costat doar pe noi, cei care plătim taxe și impozite. Acum serviciul trebuie întors, doar că sunt niscaiva complicații.

Se știe că românii nu se înghesuie să voteze un președinte extremist. O știm de la finala Iliescu – Vadim. De asemenea, știm cu toții că Marcel Ciolacu nu e nici măcar acea inteligență politică peste medie, cum l-a caracterizat Paul Stănescu. Pesediștii știu că Ciolacu va prinde finala prezidențială, dar mai știu că, de regulă, candidatul lor nu obține în al doilea tur decât vreo cinci procente în plus față de primul. Și, de regulă, candidatul PSD se învârte pe la 40% în primul tur. Să ne amintim că Ponta a scos un scor foarte bun în primul scrutin (zece procente peste Iohannis), dar n-a reușit să adune mare lucru în plus la cel de-al doilea, cu consecințele de rigoare. Electoratul PSD este dur, dar cam din toate punctele de vedere. Nimeni nu iese, dar nici nu prea intră nimeni.

Chiar dacă Ciolacu ajunge în turul doi, o să și-o ia pe coajă de la oricare alt contracandidat. Aproape oricare… Până și detestatul Ciucă l-ar învinge pe Ciolacu, de asta trage să iasă undeva pe locul șase, să nu cumva să ajungă în finală și să strice planificarea. Și astfel, prin non-combatul PNL și lipsa de forță a altor candidați – cei care au speranțe de la Geoană se înșală amarnic – o să fim siliți să arbitrăm într-o finală Ciolacu – Simion. Pe cine credeți că vor alege românii? Răul cel mic, firesc, iar în acest caz răul cel mic ar fi taman Ciolacu, acel om din popor care face referiri la Fantomas și Belmondo. Așa, să ne facem o idee cam pe unde stă cu mentalitatea și cunoștințele generale.

Mda, cam asta ne așteaptă în viitorul nu foarte îndepărtat. Certurile din coaliție sunt pentru luat ochii, nimic serios. Iar Iohannis va primi ceea ce a negociat, nu ceea ce merită.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
18.6 °
86 %
2.6kmh
100 %
joi
19 °
vin
30 °
sâm
28 °
Dum
16 °
lun
10 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

S-au săturat și oamenii ăia de când așteaptă și au început să dărâme gardurile, poate vede cineva.

EDITORIAL

Poate nu o să vă vină să credeți, dar doi dintre cei mai mari criminali din perioada modernă a omenirii, e vorba de Stalin...

EPIGRAMA ZILEI

Cine dracu-a mai văzut De când mă-sa l-o făcut, Iepure mergând călare Și sticlete-n Piața Mare? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...