luni, martie 31, 2025
AcasăEditorialSe putea și mai rău? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Se putea și mai rău? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Dacă la nivel local liberalii au venit cu o ofertă demnă de luat în seamă și chiar vor să facă treabă, nu același lucru se poate spune și despre ceea ce se întâmplă la nivel central, unde toate manevrele duc cu gândul la niște marinari zănateci – da, o aluzie cât se poate de directă la un anume marinar – care, în loc să pompeze apa care le-a inundat corabia, se întrec în a da găuri sub linia de plutire. Practic, prin ultimele manevre, PNL își joacă soarta la păcănele doar pentru a asigura viitorul unui singur om: Iohannis.

Dacă acum zece ani Iohannis era considerat omul potrivit, capabil să schimbe mentalitatea politică și să accelereze parcursul european al României, în momentul de față nu mai este nici măcar umbra-umbrei acelui neamț providențial. Puține personaje politice au reușit să-și atragă atâta ură, atât de mult dispreț din partea populației. Până și Ceaușescu, în vremurile lui de „glorie”, avea mai mulți simpatizanți sinceri decât Iohannis, prin urmare candidatura acestuia la Senat pe listele PNL nu numai că nu o să asigure liberalilor impulsul de care au nevoie, dar e genul de piatră de moară din cauza căreia riscă să nu atingă pragul electoral. De ce-și sabotează cu atâta inconștiență viitorul politic în loc să continue reforma care, iată, vine din teritoriu – Oradea, Botoșani – și nu de la centru?

O parte din răspuns este legată de disperarea liberalilor de a-l scoate președinte pe Ciolacu; trebuie să întoarcă serviciul de acum cinci ani, când pesediștii i-au opus-o lui Iohannis pe Veorica, singura care putea să piardă alegerile în fața neamțului. Serviciu contra serviciu, dar și nădejdea că, dacă sunt cuminți și joacă așa cum li se cântă, vor prinde iar loc la butoane. Și-au primit prima rată din răsplată la europarlamentare, când lista comună i-a săltat pe liberali peste pragul electoral – doar nu-și imaginează cineva că Rareș Bogdan a acționat ca o locomotivă de partid. Urmează lichidarea, dar asta o vor primi după ce Marcelașul cel Viteaz se va instala comod la Cotroceni. Ori asta s-ar putea să nu se întâmple dacă ostașul ajunge în finală.

Fără doar și poate, candidatura lui Iohannis la Senat e odioasă. Individul și-a bătut joc de români în ultimul hal și continuă să o facă cu un dispreț total față de legile țării și angajamentele pe care și le-a luat în fața românilor. E drept, nu putea să facă chiar tot ce a promis, dar transparența agendei prezidențiale, a cheltuielilor instituției nu depindeau de factori externi; totul a stat în puterea și dispoziția lui Iohannis. În loc de transparența promisă (și absolut necesară) președintele a secretizat și mai rău cheltuielile și singura explicație oferită de dulapul săsesc a fost „Așa este legea”. Păi legea, s-avem iertare, cine a cerut-o și cine a promulgat-o?

Dacă în primul mandat comunicarea prezidențială a mai fost cum a mai fost – știți ce poreclă și-a luat pentru asta -, în cel de-al doilea aroganța a fost cuvântul de ordine. Solicitările presei au fost tratate cu sictir și președintele nu a făcut niciun efort să ascundă că e deranjat de „nesimțirea” jurnaliștilor. Însă când au început să apară zvonuri privitoare la o candidatură la Senat pe baza unei legi care amintește de manevrele lui Iliescu, candidat la Cotroceni deși nu era membru de partid, administrația prezidențială a venit cu o precizare care nu obligă la nimic. Președintele își va duce la bun sfârșit mandatul. Un răspuns și cam atât. Genul de răspuns care e minciună prin omisiune. Conform proiectului de lege emanat de liberali, președintele în funcție poate candida fără să renunțe la mandat.

Evident, manevra asta numai bine nu le face liberalilor. După ce vreme de zece ani Iohannis a înșelat speranțele românilor, cum le-ar fi acestora să-l vadă președinte la Senat? Ce poate fi mai umilitor pentru români decât asta? Poate doar modificarea legii în beneficiul unui singur om – că tot se practică – și să-i ofere posibilitatea să susțină mandate fără număr. Dar poate că asta ar fi soluția ca individul să dispară din peisajul politic. Pentru că cine l-ar mai vota pentru un nou mandat? Dacă, ipotetic vorbind, românii ar trebui să aleagă în turul doi între Iohannis și o coadă de mop, am avea cinci ani de liniște și pace. Câte pretenții poate avea o coadă de mop?

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...