joi, septembrie 19, 2024
AcasăEditorialȘcoala de după școală - Virgil COSMA, jurnalist

Școala de după școală – Virgil COSMA, jurnalist

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” – că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei vânzărilor, care, ptiu!, se zice „marketing” – și înseamnă un fel de program organizat cu elevii după orele de curs. Partea cea mai bună este că include între activități o masă caldă pentru copii și făcutul lecțiilor la zi sub supravegherea unor cadre didactice. Ar părea să fie mană cerească pentru părinți și bunici, dar nu e. Fiindcă e pe bani și mai mult de trei sferturi dintre familii pur și simplu nu își permit această cheltuială.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trecerea de la grădiniță la școală și, eventual, afterschool este anevoioasă. Copilul, obișnuit să doarmă după prânz, se va trezi într-un mediu ostil, pentru care nu a fost pregătit în vreun fel. Temele care înlocuiesc joaca i se vor părea un chin. Mâncarea – pe care majoritatea școlilor, lipsite de cantine și bucătării, o comandă de la firmele de catering (iaca, încă un englezism forțat) – i se va părea respingătoare. Învățătoarea i se va părea prea severă. Circulă și un banc bun pe tema asta: „mamă, m-ați mințit!”, „de ce puiule?”, „mi-ați spus că e clasa I, dar nici vorbă, nu e nici măcar low-cost, scaunele sunt din lemn, mâncarea este proastă, iar animatoarea este o zgripțuroaică, urâtă și rea”.

Dincolo de glumă, avem și reversul medaliei. Cunosc un caz dintr-un sat din județul Bacău. Un preot inimos a conceput un program pentru copiii mai săraci din sat și pentru cei ai căror părinți sunt plecați din țară. A amenajat câteva mese și scaune în sala de parastase de lângă biserică, a convins o învățătoare și doi profesori pensionari să-l ajute gratuit, a mobilizat câteva femei harnice să participe la gătit. Într-o săliță alăturată a pus un raft, un aragaz, vesela și câteva oale. Cu alimentele nu a fost o problemă, doi-trei patroni și câțiva gospodari din sat au asigurat bucuroși produsele de bază. Copiii erau admiși la acest „afterschool” doar în baza prezenței la orele de la școală. Suspectând că popa ar face bani din treaba asta, cineva răuvoitor din sat, l-a reclamat la mai multe instituții. Una dintre ele, DSP, a ordonat închiderea imediată a stabilimentului și l-a amendat pe bietul popă, pe motiv că nu are cameră frigorifică și oale de inox. Cam asta despre participarea statului la sate, adică acolo unde abandonul școlar este cel mai mare.

Sute de mii de copii şi tineri cu vârste între 3 și 23 de ani nu sunt în cataloagele vreunei grădinițe, școli, ale vreunui liceu sau facultăți. Cei din segmentul celor mai mari din această categorie nu sunt nici la lucru. Sunt pe nicăieri. Plecați pe aiurea, în afara granițelor, sau acasă, pe bani incerți proveniți din familie. Nicio instituție a statului nu are habar ce este cu această însemnată parte a populației. Aducem nepalezi pentru lucrări slab calificate, în schimb ne permitem să ignorăm cu totul potențialul aflat la îndemână. Conform Eurostat – statistica Uniunii Europene -, abandonul școlar timpuriu din România a fost în 2023 de 16,6%. Unul din șase copii a părăsit studiile obligatorii fără să revină vreodată. La Ministerul Educației sunt cifre și mai rele: un sfert dintre copii și adolescenți nu frecventează vreo formă de învățământ.

Până aici nu am spus vreo noutate. Situația datează de peste 20 ani, iar rezultatele sunt vizibile, fără mari cercetări sociologice: campaniile electorale oferă spectacolul grotesc al imposturii, minciunii, lipsei de idei și al mahalalei aduse în prime-time, în care personaje lipsite de orice conținut produc dezbateri ridicole. Cu greu se poate imagina un nivel mai jos. Noutatea este că în perioada cea mai bună – economic vorbind – a României nimeni nu mișcă un pai pentru a redresa cele descrise mai sus. Cu sau fără afterschool, subvenționat sau nu, unul din patru copii români nu merge la școală.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie ușoară
13.9 ° C
13.9 °
13.6 °
95 %
4.2kmh
99 %
joi
18 °
vin
22 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până începe iar dezvoltarea, utilajele sunt sub pază bună.

EDITORIAL

De câteva zile a început din nou școala și pare-se că nimic nu s-a schimbat în bine. Ba dimpotrivă, părinții copiilor din Botoșani (și,...

EPIGRAMA ZILEI

Lin, precum bătrâna Sena Din decor, vacanța iese, Soațele părăsesc scena Intră-n loc, metrese...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...