luni, septembrie 16, 2024
AcasăEditorialVictima e de vină - Anamaria IONEL, editor

Victima e de vină – Anamaria IONEL, editor

Victima e din nou de vină! De această dată afirmaţia nu mai vine de la un Godină de pe internet, ci de la şeful IPJ Botoşani. Şocant, ştiu!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Zilele acestea s-a viralizat la Botoşani un caz cutremurător. Un botoşănean de 18 ani a fost bătut de un grup de tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani. Important de menţionat este că incidentul a avut loc după miezul nopţii, în jurul orei 1. Întâmplător, tatăl victimei este o persoană publică şi a vorbit despre cazul fiului său atât în mediul online, cât şi în presă. Reprezentanţii Poliţiei nu au făcut declaraţii publice decât după trei zile, când cazul devenise deja viral.

De aici, însă, lucrurile iau o întorsătură halucinantă.  Şeful Poliţiei Botoşani, instituţia care trebuie să facă ancheta, cea care ar trebui să protejeze victima, face o declaraţie absurdă, dar care ilustrează perfect părerea acestei institiţii despre victimele agresiunilor, violurilor etc. Domnul în cauză declară următoarele lucruri în presă: „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost”.

Concluzia pare a fi simplă: ce căuta victima la ora 1 pe stradă?, iar asta e doar o reintrepretare a variantei „avea fusta prea scurtă” sau „sigur şi-a căutat-o”. Reţineţi, vă rog, că afirmaţia a fost făcută de ŞEFUL POLIŢIEI şi vine în contextul în care, în aceaşi zonă, în urmă cu câţiva ani, în timpul zilei, fiul unui alt botoșănean a fost lovit tot de un grup de minori. Atunci tatăl victimei a făcut toate demersurile legale, ba chiar a făcut şi investigaţia, le-a pus anchetatorilor pe tavă numele şi poreclele agresorilor. Dosarul a ajuns pe rolul instanței de judecată în decembrie 2021, iar de atunci cazul nu a trecut de instanța de fond. Prin urmare, nu s-a dispus vreo sentință.

Joi, după ce declaraţiile şefului IPJ au stârnit un val de reacţii, iar comunitatea a început să ceară demisia din funcţie, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul șef Tudor Costîn şi-a cerut scuze. Efort, impus probabil de superiori, judecând după faptul că vorbele au fost citite de pe foaie. Concluzia discursului în limbaj de lemn? Noi proşti, nu am înţeles ce a vrut dumnealui să transmită, nu ştim cum se face ancheta şi ce complicat e şi nici ce măsuri au fost luate în acest caz. Important de adăugat că domnul comisar este „profund afectat de traumele tuturor părţilor vătămate şi ale familiilor acestora”.

De menţionat că, după apelul la demisie, după valul de reacţii din societate, miercuri seara, la aproape CINCI ZILE după incident şi după viralizarea cazului, poliţiştii botoşăneni au organizat o descindere în Centrul Vechi, anunţată şi aceasta dinainte. Mişcarea, extrem de tardivă, pare fi făcută mai degrabă pentru a înăbuşi furia publicului, decât pentru un efect real.

În acelaşi timp, un grup de tineri s-au filmat în faţa Sălii Polivalente din municipiu şi au postat imaginile pe reţele de socializare însoţite de versuri scandaloase. Aceştia se laudă că nimeni nu le-a venit de hac, că reprezintă Centrul Vechi și dau „cu macete în cap”. Întrebat dacă au fost luate măsuri cu privire la acest fapt, comisarul a spus că gestul lor reprezintă doar „un act artistic” şi că poliţia nu poate face nimic.

Tânărul bătut în Centru a solicitat un ordin de protecţie. Nici de această dată poliţia nu a putut să facă nimic, deoarece susţine că după completarea formularului de risc nu a reieşit un risc iminent. Astfel, i-au dat victimei o adeverinţă şi au trimis-o la instanţă.

Într-un apel disperat la emoţie, domnul comisar a mai făcut, în cadrul conferinţei de presă, trimitere la câteva cazuri dramatice petrecute în judeţ şi despre care susţine că au fost rezolvate de poliţie în mod exemplar, de parcă nu acesta ar fi rolul poliţiei. Acesta a menţionat cazul dublei crime de la Manoleasa, unde o mamă şi fiica ei au fost ucise, la dispariţia lui Aryan (căruia i-a greşit numele), în vârstă de 2 ani, găsit după 24 de ore de căutări, şi la crima cutremurătoare de la Albeşti, unde o fetiţă de 8 ani a fost violată şi ucisă.

În discursul său şeful IPJ nu a făcut, însă, trimitere la faptul că recent un bărbat a fost ucis în bătaie la Botoşani pe stradă, iar mai multe femei au fost ucise de soţi cu tot cu ordine de protecţie. Nu a vorbit nici despre faptul că în ultimele luni mai mulţi botoşăneni s-au plâns că un grup de minori fac ravagii în mai multe cartiere din oraş. Atacă oameni, vandalizează maşini, terase, aruncă cu pietre, iar nimeni nu le face nimic.

În concluzie, domnule comisar, poate că în loc să ne întrebăm ce căuta un tânăr de 18 ani pe stradă noaptea, într-o ţară democratică, unde se presupune că poţi să faci ce doreşti atâta timp cât nu încalci legea, ar trebui să ne întrebăm de ce nu ne mai simţim în siguranţă pe străzi. De ce nu sunt echipaje de poliţie în zone problematice din oraş? Poate ar trebui să ne întrebăm câţi oameni trebuie să mai fie bătuţi ca să luaţi cu adevărat măsuri pentru siguranţa cetăţenilor din a căror taxe vă încasaţi leafa. Poate că în loc să fiţi „profund afectat”, ar trebui să fiţi mai implicat în viaţa oraşului şi în contact cu problemele cetăţenilor pentru a diminua pe cât posibil numărul botoşănenilor care devin victime.

Cazul acesta demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că instituţia pe care o conduceţi e putredă, sistemul în întregimea lui este putred, plin de oameni cu o mentalitate îngustă, comunistă, fără viziuni şi fără înţelegere, incapabili să se adapteze la vremurile în care trăim şi incapabili să înţeleagă rolul pe care îl au în societate. Preţul pentru asta îl plătim toţi.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
14.6 °
92 %
2.4kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...