luni, martie 31, 2025
AcasăEditorialUn ostaș în slujba lui - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Un ostaș în slujba lui – Ciprian MITOCEANU, scriitor

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni sau să viziteze tot mapamondul mai ceva decât a făcut-o președintele ce stă să ne părăsească. Anul trecut, prin noiembrie, ostașul spunea că și-a făcut toate concediile în țară, pe motiv că nu ne ajunge o viață să descoperim frumusețile României. Ieșirile oficiale nu se socotesc, în condițiile în care sunt total lipsite de eficiență și sunt plătite din bani publici. Patriot desăvârșit, ostașul, doar că…

Doar că, dacă îi analizăm ceva mai îndeaproape activitatea, vedem că există o diferență considerabilă între ceea ce a spus ostașul și ceea ce a făcut, iar concluzia corectă e că individul numai în slujba țării nu s-a aflat. Cel mult în slujba partidului și actualului președinte, care încearcă fără succes să-l tracteze spre Cotroceni. Cea mai recentă „realizare” a tandemului ostaș-profesor e că România n-a fost reprezentată la dineul NATO de la Casa Albă. Contrar obiceiului său de a se bucura de excursii de lux pe banii statului, Iohannis l-a trimis pe Ciucă la un dineu la care au fost invitați șefi de state. Deși prezența dulapului săsesc era cât se poate de justificată, chiar obligatorie, individul l-a delegat pe Ciucă să-i țină locul, chestie cât se poate de românească. Lipsă de tact, respect și diplomație, toate taxate ca atare de americani care, puși în fața faptului împlinit, nu l-au primit pe Ciucă al lor. Ne-am făcut de baftă, dar eșecul n-a transpirat în presă, a fost făcut public de deputatul Claudiu Năsui. De ciudă că nu i-a mers șmecheria, Iohannis a tras o fugă la Neptun. După atâta stat degeaba, parcă se cere o vacanță.

Revenind la ostașul Ciucă, acum, că și-a anunțat candidatura, apare întrebarea cât de prezidențiabil e individul, iar răspunsul nu e foarte încurajator. În sondaje stă foarte prost, vecin cu Șoșoacă și Simion, dar ostașul nu se încurcă cu astfel de amănunte. Ciucă „speră în realitate”, nu în sondaje. Mai vedem noi… Și, atunci când vom fi chemați să ne exercităm dreptul de vot, nu trebuie să uităm care au fost realizările ostașului în slujba patriei. Analiștii internaționali au apreciat că în perioada guvernării Ciucă România a înregistrat o regresie democratică severă. „The Economist” a catalogat România sub Ciucă drept cea mai nedemocratică țară din Uniunea Europeană, chiar sub Ungaria lui Orban. Cu un scor de 6,45 România a fost plasată în categoria „democrațiilor defecte”, iar Ciucă a avut partea lui de contribuție.

Să nu uităm că în guvernarea Ciucă indicele libertății presei a scăzut îngrijorător, tot cu contribuția de neprețuit a ostașului. Emilia Șercan, cea care i-a dat în vileag plagiatul, a fost supusă unor acțiuni de kompromat orchestrate chiar de instituțiile statului, iar ostașul a făcut tot ce trebuia să facă pentru a-și păstra doctoratul. Adică s-a folosit de instituțiile statului care l-au scos din necaz. Ipocrit desăvârșit, a cerut ca lucrarea de doctorat să-i fie analizată de Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare, dar analiza nu a putut fi dusă la capăt deoarece Ciucă a obținut în instanță suspendarea – a se citi anularea – analizei lucrării. Dacă nu avea de ascuns nimic, de ce a apelat la justiție pentru a-și secretiza doctoratul?

În ultima vreme, din peisajul reședinței de județ și nu numai au dispărut o serie de mici întreprinderi emblematice. Magazinașe, ateliere și restaurante care au rezistat decenii întregi vitregiilor economice. Ușile, altă dată deschise și primitoare, sunt zăvorâte, iar vitrinele acoperite cu anunțuri de vânzare sau închiriere. Întrebați de ce anume au lichidat afacerile, foștii patroni oftează și dau un nume: Ciucă. Impozit de 16% pe profit pentru microîntreprinderile fără angajați și 8% pe dividende, la care se adaugă încă un nesimțit 10% impozit dacă scoți banii din firmă pe persoană fizică. Toate astea sunt realizarea ostașului, care susține că au fost măsuri cerute de mediul de afaceri, deși realitatea îl contrazice rău de tot. Putea să elimine pensiile speciale, dar nu făcut-o, doar nu era prost; ca ostaș în slujba țării beneficiază și el de așa ceva. Așa se slujește țara?

Ipocrit, ineficient, incapabil. Cam ăsta este Ciucă și cam asta ne așteaptă dacă îl votăm. Din păcate, iar suntem în situația de a alege răul cel mic. Pentru că noi, românii, de prea puține ori am avut de unde alege și, chiar și atunci, tot prost am ales. A, până și nenorocirea lui de carte pare plagiată. „O viață în slujba țării. Convorbiri cu generalul Titus Gârbea”, din 2020 vă spune ceva?

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...