duminică, septembrie 8, 2024
AcasăEditorialLa cât de rău e, e încă bine - Ciprian MITOCEANU, scriitor

La cât de rău e, e încă bine – Ciprian MITOCEANU, scriitor

S-a terminat cu Evaluarea Națională, s-a terminat și cu Bacalaureatul. Examene și examene, cu rezultate previzibile, care se repetă de la an la an. Nu este și nu ar trebui să fie pentru nimeni o mare surpriză faptul că „promovabilitatea” la Evaluarea Națională este în scădere. În primul rând nu e cazul să vorbim despre promovabilitate, cât timp elevii care obțin medii de doi sau chiar mai puțin au acces învățământul liceal. Promovabilitatea era valabilă pe timpul Examenului de Capacitate, când o notă sub cinci la una dintre probe te trimetea automat la Școala de Arte și Meserii. Cât timp media de la Evaluarea Națională, indiferent cât de mică, nu reprezintă o piedică pentru cel care vrea să facă liceul, e clar că nu există promovabilitate în adevăratul sens al cuvântului, cum e în cazul bacalaureatului. La bac, da, ai promovat doar dacă media e peste șase și nu ai nicio notă sub cinci.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Iar rezultatele la bac, ceva mai bune ca anul trecut, nu pot ascunde realitatea cruntă a României educate. Deloc surprinzător, cea mai scăzută promovabilitate este la liceele tehnologice, acolo unde majoritatea elevilor au fost admiși urmare a notelor mici de la matematică obținute la Evaluarea Națională. Cam dificil pentru un elev care a fost admis în liceu cu nota doi la matematică la Evaluarea Națională să scoată măcar un amărât de cinci la bacalaureat. Și vorbim adesea de elevi care excelează la alte discipline, dar au probleme în asimilarea matematicii. Desigur, există și elevi care nu dau două parale pe educație și beneficiile acesteia, dar din astea găsești peste tot și nu sunt doar rezultatul proastei educații de care au avut parte acasă și în școală, vorbim mai ales de lipsa modelelor de calitate, acele modele pe care statul, mai ales, e incapabil să le producă. Nu e cine știe ce tentant să înveți cât timp știi bine că dacă nu ai un sprijin solid în politică tot efortul e zadarnic; contraexemplele sunt la tot pasul. Georgian Drăgan, de pildă, a ajuns mare chestor în poliție – un soi de general – la doar 34 de ani, fără ca numele lui să fie legat de rezolvarea vreunui dosar important (fapt care ar fi justificat avansarea la excepțional). E din Buzău și asta se pare că e mai mult decât suficient. Băsescu explica elevilor la început de an că nu e obligatoriu să fii premiant pentru a reuși în viață (așa cum a reușit el). Actualul premier e un exemplu clasic de parvenire. Școlarizare dubioasă, cu bacalaureat promovat pentru că „așa promova toată lumea”; de asta diploma de bacalaureat a Ciolacului e secret de stat. Admitem că a terminat liceul și a luat și bacul, dar cu rezultatele minime necesare. Nătărăii liceului au ajuns să reprezinte România la cel mai înalt nivel, iar etalonul de prostie din facultate e pe cai mari în politica de vârf. Mai are rost să înveți într-o țară în care meritocrația e doar poveste de adormit electoratul? Da, dacă scopul tău e să realizezi ceva în afară, nu în țară.

În perioada școlarizării motivația vine mai ales din exterior. Vreau să ajung ca… vreau să fiu… De ce? pentru că îl admir pe cutare, vreau să fiu ca el. Mai apoi apare motivația interioară, dar e greu să o dezvolți cât timp parveniții zilei de azi numai cu școlarizare pe bune nu se pot lăuda. Dacă societatea nu e capabilă să valorizeze oamenii care au reușit cinstit în viață, dacă statul disprețuiește meritocrația nu e doar vina școlii că elevii sunt mai interesați de emigrare decât de facultate. Reforma învățământului e necesară, dar în loc de reformă am avut parte de România educată, proiect eșuat încă înainte de a fi pus pe hârtie, lucru bine știut și de ineptul său inițiator.

Cică rezultatele la bacalaureat au fost proaste… Asta în condițiile în care au fost cosmetizate la greu. În cam multe licee s-au prezentat la examenul de maturitate doar câțiva copii dintre care prea puțini au scos medii de promovare. De ce nu s-au înscris la examen toți cei care au terminat clasa a XII-a? Pentru că dinamitau statistica, de asta au fost „convinși” sau chiar împiedicați să intre în bac, dar despre așa ceva se vorbește prea puțin. Oficialii ministerului îi ignoră complet, la fel și presa aservită. A mai trecut un bac. Cu rezultate bune, cică…

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
27 %
1.7kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...