duminică, septembrie 8, 2024
AcasăEditorialȚopăială politică made PSD&PNL - Dumitru MONACU, scriitor

Țopăială politică made PSD&PNL – Dumitru MONACU, scriitor

Anul 2024 va intra în istoria contemporană a României ca fiind reperul temporal ce a adunat în jurul lui maximum de scrutine electorale posibile conform legislației în vigoare: locale, generale, europarlamentare și prezidențiale, de două ori. Făcând o paralelă cu domeniul cosmic, am putea afirma că în acest an, pentru români, s-au aliniat nu planetele, ci urnele. Șansele ca acest fenomen să se repete foarte curând sunt aproape nule în următoarele două decenii, întrucât cel mai mic divizor comun al numerelor 4 (cât este o legislatură de ales local sau parlamentar) și 5 (cât este legislatura prezidențială) este numărul 20. Adică în 2044, cine va mai face umbră pământului pe atunci, va avea ghinionul (vorba prezidențială!) să asiste din nou la țopăiala politică generată de către legiuitorii care stabilesc datele de desfășurare ale scrutinelor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Abordările, socotelile și deciziile pe care s-a bazat stabilirea calendarului electoral din acest an ne-au demonstrat încă o dată că în materie de legislație electorală, România e varză. Nu de Bruxelles, ci de București! Începând cu comasările de circumstanță ale alegerilor locale cu cele europene, continuând cu uriașa eroare determinată de existența unei perioade anormal de lungă dintre data scrutinului și data preluării prerogativelor funcțiilor (aproape jumătate de an!) și terminând cu fixarea alegerilor generale de Ziua Națională, toate acestea ne îndreptățesc să considerăm, cu argumente solide, că legiuitorii noștri fac și aplică legile cu fundul și nu cu capul. Constatăm așadar că termenul de „țopăială politică” este unul extrem de elegant, corect ar fi fost să numim toate aceste deviații de la normalitate, ori prostie, ori gogomănie, ori nepricepere, ori nepăsare. Într-o țară sănătoasă la nivel de legislativ, toate aceste probleme nu trebuiau să existe. Prevederile legislative în acest sens trebuiau a fi extrem de exacte, clare și la obiect, fără să lase loc de întors. Adică în luna cutare au loc alegerile cutare, predarea funcțiilor urmând a se face în maximum 15 zile de la data scrutinului.

Ce mare filozofie, ce nod gordian sau muncă a lui Hercule ar fi însemnat niște prevederi clare, cu date, termene și măsuri precise? Cred că este limpede pentru orice român care nu este îndobitocit politic și gândește cu mintea lui că vina pentru această țopăială politică o poartă cele două partide, PSD și PNL, care și-ar dori un abonament pe viață la guvernarea prin rotație.

Acest scop meschin al lor a condus la o uriașă irosire de timp, energii și nervi din partea tuturor românilor angrenați în politică, media și administrație. Toată lumea este de acord că pesediștii și liberalii vor astfel să ia pe persoană fizică țara, dar nimeni nu atacă această deviere de la rădăcină, adică de la ambiguitatea și inconsistența sistemului legislativ, un sistem cvasi eliptic de formă și conținut care permite o sumedenie de soluții proaste și partinice. Și dacă legile aferente alegerilor sunt cu atâtea deficiențe ce să mai spunem de celelalte? Se știe, peștele de la cap se împute, iar legile electorale reprezintă, fără vreun dubiu, vârful lanțului … trofic din politică, dacă îmi este permisă o asemenea construcție lingvistică. Dar dintre toate aceste inepții în materie de date și moduri de desfășurare a alegerilor, cel mai mult mă irită, dar și mă distrează în același timp, mentalitatea unora gen Ciolacu, Ciucă sau alții ca ei, care consideră că, punând alegerile într-o anumită zi și într-o anumită ordine, vor obține mai multe voturi.

Probabil așa s-au gândit acești nevolnici din moment ce au fixat data alegerilor generale pe 1 Decembrie! O asemenea blasfemie chiar ar trebui taxată de români, deoarece Ziua Națională e una singură și nu trebuia infestată de cuvântările și tiradele unor măscărici.

Că în mod sigur, măscăricii amintiți se vor cocoța pe tribune și vor încerca să inducă în capetele noastre un mesaj subliminal cum că ei sunt, în acel moment, patrioți de serviciu care își iubesc țara și nicidecum nu au treabă cu politica, cu scrutinul aflat în desfășurare. Revenind la țopăială, de fapt la necesitatea eliminării țopăielii politice, este musai revederea și amendarea legilor electorale prin modificări substanțiale chiar și în Constituție. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Țopăiala trebuie să înceteze odată pentru totdeauna!

 

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...