luni, martie 31, 2025
AcasăEditorialUn semn de care trebuia să ținem seama - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Un semn de care trebuia să ținem seama – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Faptul că în ajun de alegeri la Dedeman a avut loc un dezastru merită o analiză cu totul aparte. Se spune că o bombă nu poate cădea de două ori în același loc, dar vedem cu toții cum bomba cade din ce în ce mai aproape. E valabil și pentru dronele de peste Prut. Cad tot mai multe, dar autoritățile nu iau niciun fel de măsuri. Se vorbește, dar nu se face mare lucru.

A fost ceva desfășurare de forțe, dar și spectacol de furat ochii electoratului. Tot felul de șefi s-au grăbit să ia fața la interviuri, să asigure cetățeanul că autoritățile numai în cap nu stau de dragul lui. S-a exagerat pe alocuri cu implicarea, dar toată fanfaronada și excesul de zel nu pot ascunde realitatea mizeră a României confiscate de parveniții politici. Tragedia de la Hudum nu e prima din categoria ei și nici ultima nu o să fie, dar în România încă nu avem un spital funcțional pentru marii arși. Avem secții pe la unele spitale bucșite de nosocomiale, însă nu sunt la standardele lumii în care trăim. Colectiv, Piatra Neamț, Giulești, Crevedia și lista poate continua. Tragedii care s-au lăsat cu mai multe victime decât era cazul pentru că sistemul sanitar românesc nu e capabil să asigure condițiile necesare pentru marii arși (și nu numai, că nu doar arsurile îi bagă pe români în pământ cu zile), iar oficialii ascund mizeria sub preș. Ministrul Rafila s-a opus transferului victimelor de la Hudum în străinătate, deși știm cu toții în România care e realitatea din spitale. Cică nu se impune transferul… „Nu am niciun motiv în momentul de față să iau în calcul mutarea pacienților în străinătate” – Rafila dixit.

Nu e prima dată când „nu se impune transferul”. S-a întâmplat după Colectiv, când oficialii gen Arafat dădeau asigurări că sistemul sanitar poate face față, dar foarte neoficial cereau ajutor de la asociații umanitare. Nu ne dați și nouă ceva medicamente, pansamente, poate și ceva de mâncare? Că nu avem nimic, chiar nimic…

Au trecut anii, dar incompetența a rămas. Am fost chemați la urne la puțin timp după ce depozitul de la Hudum a sărit în aer. Era firesc ca, înainte de a pune ștampila, să ne gândim  dacă tragedia putea fi evitată sau măcar dacă efectele dezastrului puteau fi limitate. Trebuia să ne întrebăm dacă nu cumva votând aceiași incompetenți puși pe liste perpetuăm pe mai departe o nenorocire care s-ar putea să ne lovească din plin la un moment dat. S-a gândit vreunul dintre botoșăneni că putea să se afle în magazin în momentul exploziei? S-a gândit ce soartă îi rezerva sistemul național de sănătate dacă era rănit?

Toți cei spre care se poate arăta cu degetul se apără și au scos la înaintare hârtiile de acoperire. Depozitul avea toate avizele… Nu am nicio îndoială că nu e așa, dar câți dintre cei care au vizitat un depozit de materiale de construcții – nu neapărat cel lovit de nenorocire – s-au întrebat vreodată ce se poate întâmpla acolo în cazul unui cutremur? Rafturile pe care e depozitată marfa sunt foarte înalte și bine încărcate. O oscilație mai amplă le poate dărâma asemenea unor piese de domino. Oare niciunul dintre specialiștii care au oferit avizele de funcționare nu a observat asta? Nu a văzut nimeni că marfa prost plasată pe rafturi se poate prăbuși în capul clienților în cazul unui cutremur sau al unei explozii?

Vorbim de un mod defectuos, dar generalizat de prezentare și depozitare a mărfurilor din depozitele de materiale de construcții. Nu cred că vreun specialist de la ISU sau cine anume se ocupă de asta ar semna vreo autorizație dacă ar fi serios responsabilizat, în sensul că un eventual dezastru i-ar aduce sancțiuni adevărate, nu simbolice, de genul îl mutăm în altă parte, dar îl punem șef. Corupția e endemică în societatea românească și votând aceiași oameni pe principiul „au furat, dar au și făcut” nu facem decât să ținem țara asta pe loc, să ne tăiem orice șansă la viitorul promis de ipocriții cu pretenții de politicieni de anvergură.

Am ales… Cei mai mulți susțin că pentru un viitor mai bun. Unul pe care îl vor asigura cei care ne-au asigurat prezentul de toată jena. Și da, tragedia de la Hudum și multe altele puteau fi evitate și răniții tratați cum trebuie dacă am fi fost conduși de oameni responsabili.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...