Mare lucru nu se va schimba pe plan local după alegerile de ieri. În primul rând, printr-o anomalie legislativă strigătoare la cer – respectiv ordonanța de urgență nr. 21 din 8 martie a.c. – cei aflați în funcții vor mai rămâne la pupitre câteva luni. Mandatele actualilor primari, consilieri și președinți de consilii încetează la 27 septembrie, abia după aceea vor începe procesul de validare, depunerea jurământului și instalarea în funcție ale noilor aleși. Aceeași ordonanță stabilește și că un consilier, primar în funcţie sau preşedinte de consiliu judeţean poate să candideze din partea unui alt partid politic decât cel pe lista căruia a fost ales fără să îi înceteze mandatul de primar sau mandatul de preşedinte de consiliu judeţean. Adică dacă a pierdut la locale se poate înscrie la alt partid pentru alegerile generale fără să-și piardă funcția.
În primăriile și județele în care a câștigat cel aflat deja în funcție, nu se va întâmpla nimic. Este de așteptat să continue cu frenezie proiectele demarate în trombă înainte de alegerile locale, fiindcă trebuie să continue campania politică pentru alegerile generale, să crească scorul partidului și să maximizeze șansele colegilor de a ajunge în Parlament. Dar în celelalte? Cel mai probabil va urma un haos. Ne putem imagina cam ce forfotă va fi pe holurile instituțiilor în care se știe dinainte că din octombrie vine alt șef. Că toți vor fi în campanie, nimeni nu va mai asculta vreun ordin de serviciu și că, pe ultima sută de metri în funcție, este foarte probabil să apară abuzuri de funcție.
Acum se fac calculele pentru viitorul Parlament. PNL și PSD au aflat aseară târziu cam cât de mare este diferența între scorul politic de la europarlamenare, pe liste comune, și scorul politic la consiliile județene, pe liste separate. Adică ce diferențe sunt în realitate între ceea ce spun și ceea ce fac, fiindcă electoratul propriu reacționează cu totul diferit la cele două provocări. La ora redactării acestui text (ieri – n.r.) nu cunosc rezultatele, dar pot anticipa că dacă între scorul listei comune și cele ale listelor separate vor fi diferențe mari, coaliția va intra în criză. Liderii de la centru doresc cu ardoare să păstreze alianța, fiind partide cam de același fel, chiar dacă în teritoriu relațiile nu sunt tocmai amicale. Ce s-a stabilit ieri este doar raportul de forțe dintre ele.
Campania pentru locale a fost anostă doar la televizor, fiindcă televiziunile de știri au prezentat doar materialele plătite de la centru, acelea cu minunata armonie socialisto-liberală. În realitate, în teritoriu au fost destule județe în care lupta a fost aprigă, departe de idilicul propagat din capitală. Bătălia pentru Parlament și președinție începe chiar de azi, după publicarea rezultatelor oficiale și nu va mai fi la fel de amicală precum cea care ne-a fost servită până acum. Iar despre așa zisa concurență la europarlamentare nici nu mai vorbesc, practic nu a existat. Cu rezultatul previzibil că vom fi la fel de prost reprezentați internațional ca și până acum.
Până la așezarea adversarilor pe poziții pentru următoarele runde de alegeri, vor fi interesant de aflat și de lămurit mai multe aspecte: cum au votat cei peste un milion de tineri care au dobândit drept de vot de la ultimele alegeri; cum au fost distribuite fondurile destinate partidelor, ce sume au avut la dispoziție, cum au fost cheltuite și – mai ales – cu ce fel de justificări. În acte, nu pe vorbe. Doar că până ce Institutul Național de Statistică (INS) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vor întocmi și publica rapoartele aferente va trece atât de mult timp, încât acestea vor fi de-a dreptul irelevante. Va rămâne tot în sarcina presei, a celei reale și nu a fabricilor de știri false din așa zisa social media, să facă dezvăluiri și să aducă toate clarificările necesare.